Home > Health > Doe jezelf een lol, gebruik minder telefoon

Doe jezelf een lol, gebruik minder telefoon

Auteur: Ellis Visser

Goede voornemens? Zijn ze er nog? Ik doe er eerlijk gezegd niet aan. Maar zo’n nieuw jaar lijkt toch altijd weer een nieuwe start. Niet alleen omdat het een nieuw jaar is, maar misschien ook door de dagen die je net achter je laat vol met eten, drinken en gezelligheid. Tijdens deze dagen betrapte ik mezelf erop dat ik best vaak naar het gekleurde schermpje tuurde, oftewel mijn slimme mobiel, en dat terwijl er belangrijkere zaken gebeurden, namelijk eten en samenzijn met de dierbaarste mensen die er zijn. Dus daarom nam ik me voor om het komende jaar eens wat vaker zonder telefoon te doen. En dat brengt veel voordelen met zich mee. Ik zal je overtuigen.

Bijziend
Het gaat in mijn geval veel verder dan alleen het gebruik van de smartphone. Ik zit gemiddeld acht uur per dag achter een laptopscherm en als ik thuis kom tuur ik nog minimaal een uur op mijn mobieltje. Als het niet langer is. Als je erover gaat nadenken, is het te bizar voor woorden. nu.nl bracht onlangs een artikel over de effecten op je ogen bij overmatig beeldschermgebruik en die waren niet mals. In dit artikel windt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, er geen doekjes om. Zij zegt dat van de kinderen die nu opgroeien de helft bijziend is of het gaat worden. Dit komt doordat de kinderen voornamelijk de ogen trainen door dichtbij te kijken. Vroeger, toen kinderen voornamelijk nog veel buiten speelden en dus de ogen trainden door lange afstanden te kijken, lag dat anders.

Maar dat is nog niet alles. Overmatig beeldschermgebruik kan nog veel meer nadelen hebben. Zo hebben we vaker last van vermoeide ogen, hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. En dan heb ik het nog niet eens over de sociale schade dat het met zich meebrengt. Het is dus goed je bewust te zijn van je gebruik en er ook echt iets aan te doen alvorens je echt met problemen loopt.

Zo doe je het
Genoeg argumenten om je mobieltje eens wat vaker aan de kant te leggen of om eens wat vaker weg te gaan van je laptop. Maar hoe doe je dat nou, want het gebruik ervan zit goed ingebakken in ons dagelijks patroon. Ik heb enkele handige tips voor je op een rijtje gezet.

Alarm
Voor kerst heb ik een wekker als cadeau gevraagd. Dat biedt veel uitkomsten. Tot voor kort checkte ik net voor slapengaan nog even alle apps. Soms duurde dat wel vijftien minuten. Met veel onrust ging ik dan mijn nacht in. Nu ik de wekker heb, leg ik mijn mobiel in een andere kamer. Zo heb ik voor het slapengaan nog even tijd om rustig iets te lezen en slaap daardoor een stuk fijner.

Sta op
Het helpt om elk uur even op te staan van je werkplek en een stukje te wandelen. Combineer het bijvoorbeeld met het drinken van een glas water. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap. Als je dit glaasje ook nog eens bij een mooi uitzicht nuttigt heb je direct je ogen getraind.

Push
Veel apps hebben pushberichten. Ze sturen ongevraagd berichten naar je. Dit zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om je mobiel op te pakken en het bericht te openen. Schakel deze push berichten uit. Dit gaat gemakkelijk via de instellingen van je telefoon.

Retreat
Doe een smartphone retreat. Ja, die bestaan echt. Even een paar dagen offline, je wordt er een nieuw mens van. Door die retreat kom je erachter dat je echt wel even zonder dat ding kunt en dat geeft veel rust en ruimte voor nieuwe dingen.

Voor het geval je denkt dat je geen last hebt van overmatig beeldschermgebruik, dan hebben de telefoons van tegenwoordig een leuk tooltje. Je kunt namelijk bijhouden hoeveel je gebruik maakt van je smartphone. Je zult je kapot schrikken van de hoeveelheid tijd dat je doorbrengt op dat slimme ding. Stel voor jezelf een limiet en streef dit na. Ik weet zeker dat er een offline wereld voor je open gaat.

______________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu