Home > Health > De kersverse kers is er weer

De kersverse kers is er weer

Ze zijn er weer: kersen. Elk seizoen heeft wel zijn eigen groenten en fruit en het begin van de zomer heeft dus kersen. Ik vind dat genieten. Vooral als ze zo vers van het land zijn. Heerlijk graaien in een zakje om vervolgens het fruitvlees van het pitje op te smikkelen en het pitje uit te spugen. Ik vind ze echt heerlijk en kan dan ook uitkijken naar het moment dat ze weer te koop zijn. Dat is dus precies nu. Vanaf vandaag kom je de rode bolletjes weer overal tegen. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens gezond. Ik zal je uitleggen waarom.

Streekproduct
Voordat ik jullie volledig ga overtuigen van de voordelen die het eten van kersen met zich meebrengt, ga ik iets vertellen wat jullie waarschijnlijk nog niet wisten. Eerlijk gezegd wist ik het zelf ook niet. De kers is sinds vorig jaar officieel een streekproduct van Limburgse bodem. Ik ben daar best trots op. Onze kersenvlaai is nu écht super Limburgs. Een van de plekken waar je kersen kunt plukken en de verschillende rassen kunt proeven is bij Kersenbedrijf Schaepkens in Klimmen. Zij verbouwen veertien rassen en je kunt daar de komende zes à acht weken terecht voor de lekkerste zoete kersen.

Over de kers
De kers is een perfecte snack of tussendoortje. Kersen zijn namelijk supergezond en zelfs bestempeld als supervoedsel. Want honderd gram kersen bevat 43 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A (wat bijzonder veel is) en 11 procent koper. Daarnaast bevatten kersen mangaan, kalium, ijzer en een hoop andere mineralen. De kers bevat ook nog eens weinig calorieën. Verantwoord snacken dus.

De kers is niet voor niks supervoedsel. Dit rode bolletje kan helpen bij het voorkomen van diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten, jicht en artritis. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de kers en de vele voordelen dit het heeft.

Nachtrust
Kersen hebben een gunstige invloed op de nachtrust. Ben je een slechte slaper? Probeer dan eens een bakje kersen voor het slapen gaan. Dit komt door de hoge concentratie melatonine. Melatonine maken we normaal gesproken zelf aan wanneer het donker wordt. Door de vele vormen van kunstlicht (bijvoorbeeld telefoons, laptops) kan het aanmaken van dit hormoon verstoord zijn. Een bakje kersen kan dus voordelen bieden.

Spierpijn
Kersensap is ontzettend populair bij topsporters, want het drinken van kersensap zou de spierpijn na een heftige inspanning verminderen. Dit wordt bevestigd door een aantal onderzoeken. Er zijn namelijk onderzoeken gedaan onder hardlopers die een week lang iedere dag kersensap dronken en aanzienlijk minder last hadden van spierpijn na een wedstrijd. De vele antioxidanten zouden dit voordeel geven.

Huid
Vooral de zure kers zorgt voor een prachtig stralende huid. Dit komt door de retinol die in vitamine A zit. Dat is een vetoplosbare vitamine die een positieve werking heeft op de huid. Om resultaat te kunnen zien moet je wel heel wat kersen voor een langere tijd eten. Hophop, naar die boer dus.

Snacken, bakken, drinken
We kennen de kers natuurlijk van de snack, gewoon lekker uit een bakje pitjes schieten, en van de kersenvlaai. Maar je kunt nog veel meer met kersen. Denk bijvoorbeeld aan een hangop met kersen, kersencake, warme kersensaus over een wafel, kersenjam en kersensap. De kers is een ontzettend veelzijdig product, lekker en ook nog eens super gezond.

Waar wacht je nog op?

___________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu