Health|Society

De biologische leeftijd

tekst Jo Cortenraedt

Ben ik lichamelijk ouder dan ik volgens mijn paspoort ben? Die vraag hoor ik me te stellen volgens een Belgisch onderzoek naar het verschil tussen de werkelijke leeftijd en de biologische leeftijd. Want, wat zou blijken uit het onderzoek: als je ongezond leeft, dan is je lichaam in feite een stuk ouder dan het volgens de telling vanaf je geboortejaar zou moeten zijn.
Zoals zo veel onderzoek is ook dit een open deur natuurlijk. Maar het houdt de onderzoekers van de straat, dus dat is op zich al een positieve uitkomst. Eigenlijk zijn wij zelf de beste onderzoekers. Je weet namelijk donders goed wat de impact is van een bepaalde manier van leven. Als je een avond hebt doorgezakt, zeker als je geen achttien meer bent, dan voel je je de volgende ochtend echt wel een stuk ouder dan pakweg een paar dagen eerder. En als je lekker op tijd naar bed bent gegaan, zonder te zware maaltijd en enkel met water erbij, dan voel je je, mits je goed geslapen hebt, de volgende ochtend fit.
Uit het onderzoek zou blijken dat meer dan de helft van de mensen minstens een paar jaar ouder is, biologisch gezien, dan in werkelijkheid het geval is. Een verschil is er ook hier tussen hoog- en laagopgeleiden. De managers en CEO’s scoren beter dan de mensen van de werkvloer. Waarschijnlijk werken die niet minder, maar besteden ze meer tijd aan sport en proberen ze gezonder te eten.

Eerdere geleerden kwamen daar ook al op uit. Zo is de gezondheidsgraad in bijvoorbeeld Kerkrade vrij laag, met een directe link naar het relatief grote aantal laagopgeleiden dat daar woont.
En de factoren die de gezondheid geen goed doen, kennen we ook: roken, te veel alcohol, te weinig beweging, overgewicht, te weinig groenten en fruit, te vet eten, te weinig slaap en te veel stress. Cruciaal is natuurlijk hoe je in je eigen sociale omgeving gestimuleerd wordt. Als je ouders drie keer in de week naar de friture of hamburgertent gaan, dan weet je als kind niet beter.
Ik ben dus zeer voor meer bewustwording als het om gezondheid gaat. Maar van de andere kant ben ik ook wat huiverig voor die radicale gezondheidsgoeroe’s, die zo mager als een lat ons elke dag voorhouden hoe we moeten leven. Die enkel leven op puur vruchtensap, zuurdesembrood en omgedraaide geitenmelk, plus voor de warme maaltijd nog een paar raapstelen.
Ik probeer zelf de kerk in het midden te houden. Als oud-misdienaar niet zo vreemd natuurlijk. Ik sport een paar keer in de week. Niet te fanatiek, gewoon lekker. Op de fiets, op de loopschoenen en af en toe met een paar gewichten.
Ik rook niet, eet genoeg fruit en teel zelfs mijn eigen, heuse biologische groenten. Ik ben geen vegetariër maar eet wel biologisch vlees, plus vis. Ik probeer voldoende te slapen. Ik werk redelijk veel maar doe dat graag. Ben niet het type dat aftelt wanneer het met pensioen kan gaan. Alleen golfen en puzzelen, ik weet niet of dat zo gezond is. Actie houd je fit, denk ik.
Maar dan die stressfactor. Volgens mij de grootste boosdoener. Als je lichaam en geest de hele dag gespannen zijn, dat kan geen goede uitwerking hebben. Van de andere kant krijg ik een kick van adrenaline. Zo vlak voor een deadline van Chapeau, dan krijg je vleugels. Of vlak voor een live tv-uitzending. Ik vind dat prettig. Dan krijg ik midden in de drukte een soort van ‘cool down’.
En mijn grootste geheim? Naast het werk genieten van mooie wijn, wellicht iets meer dan de Nationale Gezondheidsraad voorschrijft. Genieten van de natuur, én vol-doende tijd vrijmaken voor de liefde. Daarmee gaat mijn biologische leeftijd sterk naar beneden.

________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Health, Society

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws