Home > Health > Culinaire feestjes, aanslag op je gezondheid?

Culinaire feestjes, aanslag op je gezondheid?

Auteur: Ellis Visser

Er zijn momenten, vooral in de zomer, dat ik het ene na het andere culinaire feestje afloop. Dat betekent niet alleen terrashangen, maar ook complete diners, wijnarrangement incluis. Doordat ik op social media actief ben (mocht je me nog niet volgen, op instagram ellis_visser geef ik je een kijkje in mijn gezonde leven) en daar regelmatig mijn dineravonturen deel, krijg ik best vaak de vraag ‘Hoe blijf jij zo slank?’ Antwoord: hanteer de juiste balans en je bent er.


Een van de culinaire etentjes

Het eerstvolgende culinaire event staat voor de deur: het Preuvenemint. Ik ben van de partij, twee dagen zelfs, en ben op dit moment al bezig met dat moment. Niet alleen met wat ik aandoe (hallo, we moeten wel stralen hè!), maar zeker ook wat ik deze week eet, drink en hoeveel beweging ik krijg. Dat klinkt misschien heftig, maar ik deel het graag met jullie.

Laat ik bij het begin beginnen. Gezondheid is voor mij meer dan alleen biologisch groen eten. Was dat niet zo, dan kon ik geen enkel wijntje drinken zonder schuldgevoel. Gezondheid is voor mij de perfecte balans tussen gezond leven, sporten, ontspannen en vooral goed eten en drinken. Alles met de juiste maat. Mij zul je dus zeker betrappen met een glaasje wijn, ook met twee, en er zijn zeker ook avonden dat ik helemaal los kan gaan. Watch out! Er moet tenslotte ook geleefd worden.

In de tijd dat ik graag wilde afvallen (ja, zelfs ik heb een ‘flinkere’ periode gekend) zijn er momenten geweest dat ik hapjes en drankjes oversloeg, waardoor ik na verloop van tijd ook maar de sociale momenten liet zitten. Met als resultaat dat ik op een bepaald moment weliswaar een kilo kwijt was, maar ook een hoop leuke dingen miste. Waar word je nu uiteindelijk rijker van?

Uitkomst van dit verhaal is dat je vooral de momenten die je samen bent met dierbaren je niet bezig moet zijn met calorieën tellen. Wanneer je een dagelijks ritme hebt, is een goede, gezonde structuur niet mis. Zorg dus voor die balans. Daarom let ik deze week op wat ik eet, probeer ik elke dag aan dertig minuten (of meer) beweging te komen en drink ik geen alcohol. Ik heb deze balans gevonden en voel me hier heel prettig bij. Ik heb trouwens geen ambities om af te vallen. Mocht je dit nu wel willen, dan heb ik misschien nog een aantal goede tips voor je:

1: Eet iets voordat je naar een feestje gaat
Met honger naar een feestje gaan is nooit een goed idee. Het eten wordt op feestje altijd wat later opgediend. Ik heb constant honger en kan bij honger echt gaan schransen. Wanneer ik naar een feestje ga, eet ik voorafgaand dus altijd iets kleins. Denk aan een bakje kwark, een stukje fruit of een rijstwafel met een plakje kipfilet. Dit zorgt ervoor dat ik met rust kan wachten op het feestmaal.

2: Alcohol
Daar issie, de boosdoener: alcohol. Het is een open deur, maar mag niet missen. Probeer alcohol te beperken. Wissel een glaasje wijn af met een glas water en doe over je glaasje wijn drie keer zo lang als over je glas water.

3: Maak de juiste keuze
Bij een lopend buffet is het altijd verleidelijk om van alles iets te proeven. Maar begin klein en spreek met jezelf af dat je maximaal twee keer iets kleins mag opscheppen. Kies het liefst voor salade, fruit en voedzame producten.

4: Gezelligheid
Probeer vooral te genieten en niet teveel te focussen op eten en drinken. Dat klinkt nu misschien gek na mijn tips, maar hoe meer aandacht je geeft aan je ‘beperking’, des te groter je behoefte zal worden. Focus je op de mensen, gezelligheid en al het leuks dat het evenement je te bieden heeft.

Zullen we toosten op het Preuvenemint?

_______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu