Home > Health > Boegbeeld van kankeronderzoek leeft voort in campagne

Boegbeeld van kankeronderzoek leeft voort in campagne

Auteur: Jules Roosenboom

GHISLAINE WILMS geldt als een belangrijk boegbeeld van Kankeronderzoekfonds Limburg. Haar foto, waarop ze samen met haar dochter Lisa, helder en met een montere oogopslag in de camera kijkt, is een VEELZEGGEND symbool geworden. Ghislaine overleed in het najaar van 2017 aan borstkanker, maar ze leeft voort in haar roep om aandacht voor kankeronderzoek. Onderzoek waar MAASTRICHT UMC+ en zijn partnerziekenhuizen steeds meer vooruitgang mee boeken.

Uit recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie blijkt dat het aantal gevallen van kanker de afgelopen dertig jaar verdubbelde. Dit maakt de noodzaak voor meer onderzoek urgenter. Bij Maastricht UMC+, waar baanbrekend onderzoek plaatsvindt naar de genezing van de ziekte, heerst optimisme. Artsen en wetenschappers krijgen steeds meer grip op de ziekte door innovatieve behandelmethoden en patiëntgerichte behandelingen. Er wordt vooruitgang geboekt, maar er is ook geld nodig. Daarom blijft Kankeronderzoekfonds Limburg voortdurend op zoek naar donateurs en heeft zij bevlogen ambassadeurs als Ghislaine Wilms hard nodig.

Ambassadeur
De ouders van Ghislaine vinden het belangrijk om haar verhaal te vertellen. „Ghislaine had dat zo gewild.” Dat hun dochter na haar dood nog altijd boegbeeld van het Kankeronderzoekfonds Limburg is, vervult hen met trots. „Ze wilde ambassadeur worden om alle moeders en dochters in bescherming te nemen tegen deze ziekte. Haar wens was dat kanker in de toekomst een chronische ziekte zou worden, geen dodelijke ziekte.” Ghislaine maakte zich hard voor kankeronderzoek, maar streed ook voor begrip en erkenning. Niet voor haarzelf, maar voor al die mensen die te maken hebben met de naweeën van de zware chemokuren.

Beeltenis
Tijdens haar chemokuur in 2010 kwam Ghislaine in aanraking met fotograaf Rob van Geffen die van haar het zo intieme, maar krachtige portret maakte. Op de foto begint haar haar net terug te groeien. Ze had toen vlak daarvoor aan haar kinderen laten zien dat ze bijna geen haar meer had en koos ervoor om op die manier op de foto te gaan. Sindsdien is Ghislaine een van de boegbeelden van het Kankeronderzoekfonds Limburg, dat gelden werft voor medisch-wetenschappelijk onderzoek van Maastricht UMC+ en partnerziekenhuizen. Ze figureerde in een televisiereclame en de foto speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in uitingen van het fonds. De foto was zeer treffend, maar ze had nog veel meer willen doen.

Optimist
Ghislaine was volgens haar naasten een onverbeterlijke optimist. Zorgzaam en meelevend. Toen bij haar op 36-jarige leeftijd borstkanker werd ontdekt, richtte haar zorg zich in de eerste plaats op haar gezin, familie en vrienden. Die mochten zich vooral niet te veel zorgen maken over haar. „Ze zei altijd dat het goed kwam, dat we ons niet druk hoefden te maken. Ze was vooral bezig om óns te troosten. Een altruïst, dat is het beste woord om haar te beschrijven.” De ziekte was voor haar een fait accompli waarmee ze nu eenmaal moest leren omgaan. „Ze bleef optimistisch tegenover ons en zorgzaam voor haar kinderen.”

Levensbelang
De foto van Ghislaine blijft voorlopig een wezenlijk onderdeel van de campagne van het Kankeronderzoekfonds Limburg. Het beeld weer-spiegelt urgentie, maar ook hoop: kankeronderzoek kan niet wachten. Want hoewel de genezing van kanker steeds dichterbij komt, sterft nog altijd zo’n vijftig procent van de patiënten aan de ziekte. Daarbij neemt het aantal gevallen van kanker de komende jaren, mede door de vergrijzing, naar verwachting sterk toe. Onderzoek naar nieuwe behandelmethoden is daarom letterlijk van levensbelang.

Health Foundation Limburg (HFL) werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Dat onderzoek richt zich op kanker, hart- en vaatziekten, geestelijke gezondheidszorg en chronische ziekten. Wilt u Limburgs kankeronderzoek steunen? Dat kan door een bijdrage over te maken op bankrekeningnummer NL06INGB0005043912 t.n.v. Kankeronderzoekfonds Limburg. Of kijk op kankeronderzoekfondslimburg.nl onder schenken & nalaten.

Fotografie: Rob van Geffen

__________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu