Home > Health > Alzheimeronderzoekfonds Limburg zet zich in voor de cursus partner in balans

Alzheimeronderzoekfonds Limburg zet zich in voor de cursus partner in balans

Jenny Tillie-Hecker merkte acht jaar geleden dat het geheugen van haar man Jac, toen 66 jaar oud, in rap tempo achteruitging. Prof. dr. Frans Verhey van Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+ concludeerde dat hij leed aan Alzheimer – de meest voorkomende variant van dementie. Sindsdien draagt Jenny de zorg voor haar man en toont zij zich een bevlogen ambassadeur voor Alzheimeronderzoekfonds Limburg. „Er moet meer aandacht komen voor het welzijn van partners,” meent ze stellig.

PARTNER IN BALANS

Alzheimer is niet alleen een medische kwestie, maar is ook steeds meer een maatschappelijk probleem: een op de vijf mannen en zelfs een op de drie vrouwen krijgt de ziekte. Hoewel aan het Maastricht UMC+ veel onderzoek gedaan wordt naar de oorzaken en behan-deling van Alzheimer, is de heilige graal – een pil die deze vorm van dementie geneest of voorkomt – nog niet gevonden. Toch krijgen onderzoekers een steeds beter beeld van de ziekte en worden er belangrijke schreden gezet om meer grip te krijgen op deze vorm van dementie. De sleutel tot succes lijkt vooral te schuilen in preventie: een gezonde levensstijl en een actief stel hersenen kan maar liefst dertig procent van dementiegevallen voorkomen. Ook richt de scope van Alzheimeronderzoekfonds Limburg, dat onderdeel is van Health Foundation Limburg (HFL), zich in toenemende mate op fondsen-werving voor projecten die de mantelzorger ondersteunen. Met de cursus Partner in Balans wil het fonds familieleden, partners en mantelzorgers praktische informatie en een luisterend oor bieden, waardoor zij beter om leren gaan met de ziekte.

AANVAARDING

Op de bruiloft van hun dochter, nu bijna negen jaar geleden, had Jenny voor het eerst het idee dat er ‘iets niet klopte.’ „Jac las bij dit soort belangrijke gelegenheden altijd een verhaal of gedicht voor. Nu deed hij dat niet. Hij zei dat hij het niet meer kon en dat vond ik vreemd. Ook vergat hij veel en raakte vaak de kluts kwijt.” Toch was het voor Jac zelf niet direct evident dat er iets mis was met zijn geheugen. „Aanvankelijk wilde mijn man niet erkennen dat hij ziek was. Hij ver-bloemde het, maar ik wist dat er wel degelijk iets aan de hand was.” Toen Jac uiteindelijk toch naar een arts ging en de diagnose Alzheimer werd gesteld, kostte het hem moeite om dat te accepteren. „Je moet aanvaarden dat je leven verandert,” zegt Jenny.

BURN-OUT

De cursus Partner in Balans van Alzheimer Centrum Limburg bleek voor Jenny een welkome steun in de rug. „Bijna de helft van alle mantelzorgers van Alzheimerpatiënten heeft last van burn-outklachten,” zegt Jenny. „Je leert in de cursus ook dat je in een vroeg stadium je sociale netwerk kunt inschakelen, dat je goed voor jezelf moet zorgen en je partner tijdig naar de opvang kunt brengen zodat je tijd voor jezelf hebt.” De cursus heeft er volgens Jenny voor gezorgd dat haar man nog lang thuis kon blijven wonen. „Hij heeft nog veel met zijn kleinkinderen kunnen spelen. Daar ben ik bijzonder dankbaar voor.” Hoewel het Partner in Balans-programma een succes mag heten, is er volgens Jenny meer nodig. „Er moet nog meer aandacht en geld komen voor projecten van Alzheimer Centrum Limburg die het wel-bevinden van de mantelzorger bevorderen.” Jac Tillie is, vlak na dit interview met Jenny, overleden.

Health Foundation Limburg (HFL) werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Dit onderzoek richt zich op kanker, hart- en vaatziekten, geestelijke gezondheidszorg en chronische ziekten. Wilt u dementieonderzoekin Limburg steunen? Dat kan door een bijdrage over te maken naar rekeningnummer NL72INGB 0005073958 o.v.v. Alzheimer-onderzoekfonds Limburg. Of kijk op alzheimeronderzoekfondslimburg.nl onder schenken en nalaten.

 

_________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu