Altijd online? Tijd voor een digitale detox
Soms erger ik me aan mezelf. Bijvoorbeeld als ik merk dat ik (on)bewust in vijf minuten tijd twee keer mijn telefoon heb ‘gecheckt’. Even snel mijn mail bekijken. En als ik dan toch bezig ben: waarom ook niet even snel mijn Instagram bekijken? Ondertussen zit ik weer enkele minuten rond te struinen op het web. Zo tijdrovend en het levert niks op.
Ook om mij heen zie ik het steeds vaker gebeuren. Als ik ’s morgens de trein neem naar het werk, kan ik in de wagon waarin ik plaatsneem, op één hand de mensen tellen die naar buiten staren. De rest staart naar zijn telefoon.
‘Digitale detox’ is een term die je steeds vaker hoort. Het is een vorm van detoxen die is overgewaaid uit de VS, waarbij je een paar weken lang elke vorm van online zijn vermijdt. Misschien is dat ook wel iets voor mij en voor de rest van de mensen in de trein?
Na een beetje research op het net kom ik er al snel achter dat ik niet de enige ben die een digitale verslaving heeft, thank God. Uit onderzoek uitgevoerd door DVJ insights https://dvj-insights.nl/ blijkt namelijk dat we gemiddeld vijf keer per uur op onze telefoon kijken. Een kwart van de Nederlanders vindt dat hij daar te veel mee bezig is en noemt zichzelf dus verslaafd aan zijn telefoon. Dat is best een heftige uitkomst. Door de constante drang om online te zijn doen we ons lichaam en geest niet echt een plezier. Online zijn heeft namelijk nadelen voor onze mentale en fysieke gezondheid. Ik som er een aantal voor je op:
- Je focus en aandachtspanne nemen af. Door constant te multitasken krijgen de echte belangrijke zaken niet de aandacht die ze verdienen.
- Switchen tussen verschillende online apparatuur, apps, programma’s zorgt voor onrust in je hoofd en verhoogt de kans op stress.
- We zitten te lang stil, ademen te snel, gaan niet naar de wc en drinken te weinig.
- Vermoeide droge ogen, hoofd-, nek- en rugpijn.
Het is duidelijk. Echt gezond is het voortdurend online zijn niet voor je. Daarnaast komen sociale aangelegenheden in het gedrang, wat nog verdere gevolgen kan hebben. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor de manier waarop je je ontwikkelt. Dan denk ik direct aan de jeugd voor wie mobieltjes en sociale media niet meer weg te denken zijn. Hoe zou het gedrag in een kroeg er tegen 2025 uitzien? Dan praten en dansen we niet meer met elkaar, maar chatten we via WhatsApp of liken we elkaar foto’s op Insta. Echt verbinding met elkaar maken zit er niet meer in. Dat moet toch niet gekker worden. Tijd voor wat bewustwording lijkt me.
Disconnect to reconnect
Een digitale detox kan een uitkomst zijn. Door een digitale kuur te doen werk je aan het gedrag dat er telkens voor zorgt dat je online gaat. Een kuur duurt soms een aantal dagen of soms zelf twee weken. Je leert om te gaan met de digitale signalen die je krijgt op een dag. Je krijgt er tijd, focus, concentratie en het echt weer in contact komen met mensen voor terug. Disconnect to reconnect dus. Misschien is zo’n detox wel direct een hele grote stap voor je. De volgende tips kun je gebruiken als eerste stap:
#Vermijd je telefoon in de slaapkamer
Door de telefoon te mijden in de slaapkamer, geef je je hersenen de ruimte om echt tot rust te komen, dit zal ervoor zorgen dat je een rustige nacht gaat hebben. ’s Morgens krijg je de tijd om rustig op te starten
#Beperk telefoongebruik tot 4 keer per dag
Door op gezette tijdsstippen je telefoon erbij te pakken, word je de rest van de dag niet gestoord en heb je aandacht voor dat wat je aan het doen bent.
#Laat je telefoon in je tas
Op het werk, bij etentjes of andere sociale gelegenheden je telefoon in je tas laten zorgt ervoor dat je niet onnodig wordt afgeleid.
#Zet je geluid en notificaties uit
Ook dit zal ervoor zorgen dat je minder snel geneigd bent op je telefoon te kijken.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben overtuigd geraakt van de noodzaak van een digitale detox. Ik ga er echt mijn best voor doen. Ik verwacht namelijk een leven dat mooier, echter en bewuster is. Bovendien doe ik er mijn lichaam en geest een groot plezier mee. Bewustwording en gedrag zullen de grootste uitdagingen zijn, maar ik ben gemotiveerd en klaar voor een leven waar echte verbindingen weer de aandacht krijgen.
Doe je mee?
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Laat het mij weten via ellis.visser@chapeau-magazine.com. Let op: het kan even duren voordat je een reactie krijgt 🙂