Home > Health > 10 tips voor fitte senioren

10 tips voor fitte senioren

Auteur: Leonard Hofstra

In mijn kliniek zie ik nogal wat oudere patiënten, wat wordt veroorzaakt doordat hart- en vaatziekten voor een groot deel leeftijdafhankelijk zijn. Dit komt omdat de risicofactoren die we in de loop van het leven ontwikkelen, zoals hoge bloeddruk en een hoog cholesterol (vooral LDL-cholesterol) lang nodig hebben om uiteindelijk te leiden tot ziekte. Dit kan tientallen jaren zijn waardoor we zeker op jongere leeftijd het gevoel van urgentie missen. Nu gaan we naar de titel van het artikel. Een groot deel van de oudere patiënten die ik zie geeft aan per jaar minder te kunnen. De meesten balen hier enorm van, omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit van leven. ‘Vorig jaar kon ik nog een dagje shoppen met mijn dochters, maar nu lukt dat niet meer,’ is wat ik vaak hoor. En: ‘Vorig jaar kon ik nog 18 holes golfen, nu nog maar 9.’ Wat kunnen we hieraan doen? Het probleem is dat we met het ouder worden elk jaar iets minder fit worden. Dit betekent dat als je het volgend jaar nog even fit wilt zijn als vandaag, je harder moet gaan trainen. Maar wat doen de meeste ouderen? Die gaan juist minder hard trainen, en zo slaat de veroudering dubbelhard toe! Harder trainen lijkt in te gaan tegen onze intuïtie, maar mensen vergissen zich vaak in hoe trainbaar ze nog zijn. Hieronder geef ik een aantal tips voor senioren om fit te blijven.

ALGEMEEN
1 Laat je bloeddruk en cholesterol regelmatig checken door de huisarts. Beide factoren leiden tot snellere veroudering van bloedvaten. De huisarts kan dit met medicatie corrigeren. Je bent zo oud als je bloedvaten zijn is het gezegde.

2 Zorg voor een goed gewicht. Vooral buikvet is een risicofactor van jewelste. Het buikvet zit namelijk ook rondom de buikorganen en in de lever. Dit zorgt voor een hoger cholesterol en maakt je gevoelig voor diabetes type II.

3 Als je diabetes type II hebt, verdiep je dan in hoe je daar vanaf komt. Een aantal recente studies heeft keihard aangetoond dat diabetes type II bij de meesten omkeerbaar is. Diabetes leidt tot veel snellere veroudering, weg ermee dus! Tip: kijk bij de programma’s van Keer Diabetes Om.

4 Blijf weg van suikers en makkelijk opneembare koolhydraten. Dit zijn dikmakers en meestal ‘lege’ kcalorien, wat wil zeggen dat er veel kcalorien in zitten zonder voedingswaarde, zoals vezels of vitaminen.

5 Denk aan voldoende vitamine uit de B-familie. Een MRI-studie van het brein heeft aangetoond dat inname van vitamine B complex de krimp van het brein met een factor 5 liet afnemen. Ik neem het elke dag.

6 Eet geen producten uit pakjes, maar eet vooral verse en onbewerkte producten. Fabrieksvoeding is doorgaans te zout en te vet. Ja, ook de producten van Unilever.

7 Vet is niet slecht, maar juist gezond. Focus op de gezonde vetten, zoals vette vis, noten, olijfolie, avocado’s etc.

VOOR TRAINING
8 Als je wil beginnen met trainen, bespreek dit dan met de huisarts. Start bijvoorbeeld met medische fitness via een goede fysiotherapeut. Na een paar lessen kun je al snel zelf aan de slag in de sportschool. Train drie maal per week.

9 Recent onderzoek laat zien dat high intensity intervaltraining de energievoorziening van je spiercellen met maar liefst 63% kan verbeteren. Het voordeel is dat het weinig tijd kost. Ideaal voor senioren met een drukke agenda. Voor tips de zoekwoorden intoetsen via Google of kijken in het mooie 5/2 boek van Michael Mosley, een collega cardioloog uit Engeland.

10 In een groot onderzoek naar het effect van verschillende sporten op de levensverwachting sprongen vooral de balsporten eruit. Gelukkig brengen tennis en golf op late leeftijd nog heel veel plezier.

__________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu