In Grenswaterwandelingen wordt de lezer meegenomen naar veertien plekken in Limburg waar een waterloop de landsgrens passeert. Geen droge opsommingen van wandelinstructies, maar informatieve verhalen over mooie, grotendeels gemarkeerde rondwandelingen tussen Vaals en Gennep, die net als het water vaak de landsgrens passeren.
Het is zeer waarschijnlijk aan de Heren van Gennep te danken dat Gennep een stad is. Uit een bewaard gebleven brief van Reinout van Brederode, Heer van Gennep, uit 1371 blijkt dat het plaatsje toen…
Lees meer Het richting Venlo geplaatste 24 ponder VOC-kanon naast de ruïne van der de Schanstoren in Arcen staat paraat om een kanonskogel af te vuren. De Venlonaren hebben die van Arcen in de geschiedenis zo vaak…
Lees meer Een heel klein stukje wandelen we vanEen vanaf de start richting Pieterburen. Althans af dat zegt de richtingwijzer van het Pieterpad die op onze startplek staat: Pieterburen 413 kilometer. En naar de andere kant zegt…
Lees meer Waarom noemen ze Vlodrop niet gewoon Vlodorp? Het is een voor de hand liggende vraag bij de start van deze wandeling langs Roer en Rode Beek in hartje Vlodrop. Het had zomaar gekund want Vlodrop…
Lees meer Van de grens met België in een bocht in de Maas bij Illikhoven naar de grens met Duitsland bij de zogenaamgrens zogenaamde de Westzipfel Punkt aan de Rode Beek en terug. Dat is de korte…
Lees meer Het is nooit een straf om in en rond Noorbeek te wandelen. Het Zuid Limburgse grensplaatsje heeft nog iets burgse van zijn oorspronkelijke middeleeuwse uitstraling weten te behouden. Zeker rond de Sint-Brigidakerk op de Pley.…
Lees meer Heel soms tijdens een heel droge zomer staat het water van de Grensmaas zo extreem laag dat je op sommige plekken te paard droog naar de overkant kunt geraken. Te voet kun je ook dan…
Lees meer Gule, Goel, Guel, Gullo, Göhl, Gueulle, Geul, Gäöl. Het zou zomaar een kort klankrijk gedicht met beginrijm kunklankrijk kunnen zijn. Echter deze alliteraties zijn te danken aan de verschillende namen die al naar gelang de…
Lees meer Vergezichten, wie is er niet dol op. Ver kijken bij helder weer zonder smog is niet alleen heel erg aangenaam, maar is ook een ontdekkingstocht. Wat ligt waar en wat zien we daar? Er zijn…
Lees meer Nee, op deze plek geen grapjes over de naam van een van de leukste riviertjes van Nederland. De Gulp heet zoals die heet vanwege zijn Latijnse naam: Gulippa. Dat betekent zoveel als Kleine Geul. Voor…
Lees meer Korte tijd waren beide oevers van de Worm bij Rimburg Nederlands. Van 1949 tot 1963. Nederland had namelijk een stukje Duitsland geannexeerd. Inclusief het kasteel. Als een soort herstelbetaling van de schade opgelopen in de…
Lees meer Niet alleen een vrij meanderende beek speelt een hoofdrol tijdens deze wandeling op de grens van Nederland en België. Ook een stukje smokkelromantiek én de verschrikkingen van de oorlog komen voorbij. Met de oorlog worden…
Lees meer Niet het land van Maas en Waal, ooit zo prachtig bezongen door Boudewijn de Groot, maar het land van Maas en Jeker vormt de aftrap van Grenswaterwandelingen. Deels over Nederlands -, deels over Belgisch grondgebied…
Lees meer Van een wit stadje naar een wit kasteel. Langs de meanderende Itterbeek en door het vochtige natuurgebied Vijverbroek. En onderweg passeren we ook nog de bron van Waar in ‘t bronsgroen eikenhout, het Limburgs volkslied.…
Lees meer Chapeaus
Limburgse wijnclub
SANTÉ
Beleef wijnland Limburg