Waarom noemen ze Vlodrop niet gewoon Vlodorp? Het is een voor de hand liggende vraag bij de start van deze wandeling langs Roer en Rode Beek in hartje Vlodrop. Het had zomaar gekund want Vlodrop heette ooit Flodorp. Maar zoals dat vaak gaat in een eeuwenlang proces, soms gaan mensen een naam anders uitspreken en uiteindelijk heet je als dorp dan niet Vlodorp maar Vlodrop.
Hoe dan ook is Vlodrop stokoud. Reeds in 943 wordt Flodorp genoemd en zo’n tweehonderd jaar later staat er al een eerste parochiekerk. In 1782 wordt er een nieuwe kerk gebouwd en tenslotte in 1930 krijgt Vlodrop zijn huidige St. Martinuskerk. Vlak bij die kerk start op de Markt onze wandeling. We slaan linksaf de Bergerweg in en lopen die een hele poos door. Tot buiten de rand van het dorp waar we bij knooppunt 36 rechtsaf slaan richting 34. Eerst een stukje over een landweg dan rechtsaf een smal bospad in.
We maken even wat kilometers door boerenland op een ferme steenworp van de Roer, die we nog niet te zien krijgen. Onderweg komen we twee keer aan de rand van Vlodrop. De tweede keer stroomt de Roer plots rechts van ons bijna binnen handbereik. We wandelen even het dorp in, volgen de pijltjes en komen vlak voor de Roerbrug bij Tussen de Bruggen uit bij knooppunt 34. Vervolgens staan we op de brug om even te genieten van het mooie uitzicht op de rivier. De Roer is 165 kilometer lang en de bron ligt in de Hoge Venen op de grens van Duitsland en België niet ver van Monschau. In Duitsland heet de Roer Rur. In Limburg is de Roer 21,5 kilometer lang. De rivier mag hier redelijk vrij meanderen tot bij de monding in de Maas in Roermond. In Vlodrop is de Roer heel even grensrivier.
Molen
In Tussen de Bruggen passeren we een bijzonder gebouw. Het voormalige hotel en concertzaal Zaal Wolken. Hier was ooit ook de eerste benzinepomp van Vlodrop. Verderop in Tussen de Bruggen passeren we de Vlodroppermolen, waar de Rode Beek in de Roer stroomt. We zetten koers naar die andere molen, de Gitstappermolen, in Etsberg. Via de knooppunten 24, 22, 23, 28 en 80 gaan we richting 81 en komen we bij deze idyllisch gelegen molen met een nog bijna dagelijks werkend waterrad. Hier wordt namelijk graan gemalen. De Gitstappermolen stamt uit 1377. De derde molen aan de Rode Beek, de Duitse Dalheimer Mühle is nog ouder, namelijk uit 1231. Bezoek bij de Gitstappermolen vooral ook even het nostalgische winkeltje. Aan deze kant van de grens heet de grensbeek Rode Beek of Roode beek. Aan de andere oever Rothenbach. De bron van de beek ligt in de buurt van Wegberg. Daar heet de Rothenbach overigens Helpensteiner Bach. Van Vlodrop-station tot voorbij Etsberg is de beek grensrivier. De totale lengte van de Rode Beek is 14 kilometer.
De Rode Beek is typisch zo’n beek die voor verwarring kan zorgen. Je komt een beek met deze naam zo vaak tegen dat je niet meer weet welke je voor je hebt. Je hebt Rode Beek in Schinveld, die ontspringt op de Brunssummerheide. En je hebt de Rode Bach bij Schinveld vlak over de grens in Duitsland, die in Siepenbusch ontspring. Die twee bovenlopen van de beek stromen bij Minder Gangelt samen tot Roode Beek en dat blijkt weer dezelfde Rode Beek te zijn die ook in Susteren stroomt. Wij concentreren ons vandaag op de Rode Beek of Rothenbach bij Vlodrop, die geen familie is van die andere Rode Beek.
Bosmeer
Wij passeren de landsgrens, wandelen even rechtdoor en bij de T-splitsing (82) slaan we rechtsaf richting Effelder Waldsee. Na een korte boswandeling bereiken we de oever van dit romantische bosmeer. Aan deze kant heerst een serene rust en staat zelfs een uitkijkhut voor vogelaars. Aan de overzijde kan het soms rumoerig zijn. Daar is het meer namelijk een natuurzwembad met dagstrand en ander vermaak. Op de T-splitsing bij het meer gaan wij naar rechts en wandelen om het meer heen met aan onze rechterhand de Rothenbach.
We komen opnieuw op een T-splitsing (83) waar we rechtsaf slaan en over een breed fietspad richting 24 wandelen. Nu zien we ook de Roer terug. Aan onze rechterhand stroomt de rivier richting Tussen de Bruggen waar wij ook voor de tweede keer heen gaan. Bij de drukke weg linksaf, nog een keer langs Zaal Wolken, nog een keer via de brug over de Roer en nog eens genieten van het rivierpanorama en dan rechtdoor terug naar de Markt in Vlodrop dat net zo goed Vlodorp had kunnen heten.