Ook na Brexit volop kansen voor Europa
Pas twee maanden is Luis Vassy als hoogste Franse diplomaat werkzaam in Den Haag, maar aan de soepele manier waarop hij het Nederlands machtig begint te worden is dat nauwelijks te horen. Tijdens het gesprek met Chapeau aan de ontbijttafel in het Kruisherenhotel Maastricht – in het bijzijn van Camille Oostwegel, de Franse consul in Limburg – formuleert hij met enige regelmaat een perfecte Nederlandse volzin, waarna hij zijn Nederlandse gesprekspartners veelbetekenend aankijkt… zeg ik dat zo goed? ,,Eén keer per week heb ik Nederlandse les”, legt Vassy uit. ,,Eén van de doelen die ik mezelf heb gesteld is om zo snel mogelijk met de Nederlanders in hun eigen taal te kunnen praten.”
De pas 39-jarige ambassadeur is naar Limburg afgereisd voor een tweedaags werkbezoek. Dinsdagavond was hij samen met zijn Duitse ambtsgenoot aanwezig bij een conferentie aan de Universiteit Maastricht. Daar wisselden internationale studenten onder leiding van collegevoorzitter Martin Paul van gedachten over veiligheidsaspecten tijdens en na de Brexit. Woensdag vonden er ontmoetingen plaats met achtereenvolgens gouverneur Theo Bovens en de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Daarna bracht de ambassadeur samen met vijftig toptalenten op het gebied van sport, politiek, cultuur en ondernemen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en België bezoeken aan onder meer Chemelot, VDL Nedcar en het Shimano Experience Center in Valkenburg. Het werkbezoek werd afgesloten met een diner op Château Neercanne, symbolisch genoeg de locatie waar in 1991 tijdens een befaamde lunch de basis voor de huidige Europese Unie werd gelegd.
Dat de jonge diplomaat het Nederlands zo snel mogelijk machtig probeert te worden, heeft niet alleen een praktische, maar ook een principiële reden. Kennis van elkaars talen zorgt voor een veel beter wederzijds begrip. ,,Ik zou graag zien dat er in Nederland ook meer interesse komt voor de Franse taal, zeker in de grensregio’s”, zegt de in 1980 geboren Vassy, die zelf vloeiend Spaans en Engels spreekt en zich heel behoorlijk kan uitdrukken in het Duits. ,,Je hoort wel dat de interesse voor Frans afneemt, maar in Europees verband is de Franse taal nog altijd erg belangrijk. En als je kijkt naar de economie: er zijn zoveel prachtige voorbeelden van samenwerking tussen het Nederlandse en Franse bedrijfsleven dat er ook op dat gebied heel veel kansen liggen. Tijdens de veiligheidsconferentie aan de Universiteit Maastricht zag ik gisteren weer hoe goed geïnformeerd de studenten waren en hoe goed zij zich in het Engels konden uitdrukken. Nu iedereen in de Euregio perfect Engels spreekt, ontstaat er ruimte voor het aanleren van nieuwe vreemde talen, zoals Frans. Ik hoop dat die ruimte ook wordt ingevuld. In het noorden van Frankrijk, meer specifiek in de regio Lille, zie je dat studenten in toenemende mate Nederlands willen leren. Ik vind dat een hoopvolle ontwikkeling.”
Ondanks zijn jeugdige leeftijd – en dito uitstraling – kan Luis Vassy – hij studeerde af aan maar liefst drie beroemde grandes écoles – inmiddels bogen op een duizelingwekkende diplomatieke carrière. Vanaf zijn 24ste werkte hij in diverse beleidsfuncties op het ministerie van Buitenlandse en Europese Zaken in Parijs. Daarna volgden aanstellingen op de Franse ambassade in Washington en diverse ministeries in de Franse hoofdstad. In mei van dit jaar benoemde de Franse president Emmanuel Macron hem tot ambassadeur in Den Haag. Daarnaast is hij permanent vertegenwoordiger bij de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in de hofstad.
Volgens de Franse ambassadeur bestaat er één specifiek Nederlands woord dat nog wel eens goed van pas zou kunnen komen als je kijkt naar de turbulente ontwikkelingen die de wereld momenteel doormaakt en dat is ‘polderen’. ,,Het is een prachtig Nederlands woord dat je heel goed op Europese schaal zou kunnen introduceren. Als je ‘poldert’ praat je met elkaar en geef je op bepaalde punten een klein beetje toe. Eensgezindheid is precies wat de Europese Unie nodig heeft. Lidstaten zouden minder naar zichzelf moeten kijken en meer naar het gezamenlijk belang. We moeten elkaar binnen Europa helpen en ondersteunen. Dankzij het Europese project is er al meer dan zeventig jaar geen oorlog meer geweest op dit continent. Geen enkel land in Europa is groot genoeg om een ander land zijn wil op te leggen. Dat is een ongelooflijk succes.”
Een betere interne afstemming, waardoor je als Europese Unie vanzelf een krachtiger signaal afgeeft naar de rest van de wereld. Het is volgens Luis Vassy exact hetgeen president Macron heeft willen benadrukken in het geruchtmakende en wereldwijd breed opgepakte interview met het befaamde Britse weekblad The Economist dat deze week verschenen is. Daarin geeft de president te kennen dat Europa wat hem betreft aan de rand van de afgrond staat en dat – voor zover hij het kan inschatten – in het geval van de NAVO de ‘hersendood’ is ingetreden. ,,Iedereen heeft het over dat laatste, maar de boodschap van de Franse president was niet anders dan dat de EU-lidstaten meer eenheid moeten uitstralen.”
De Brexit is wat de nieuwe ambassadeur betreft een positieve uitdaging, ongedacht de vraag of hij uiteindelijk door zal gaan of niet. ,,Natuurlijk hadden wij ook liever gezien dat het tweeënhalf jaar geleden bij het Britse referendum een andere kant was opgegaan. Maar nu we wellicht aan de vooravond van een Brexit staan, kan dat de overige landen sterker maken. Het kwam gisteravond tijdens de veiligheidsconferentie ook al aan de orde: ‘After Brexit we have to make Europe work again’ (‘Na de Brexit moeten we Europa weer aan het werk zien te krijgen’). Het is in ons aller belang om na de komende verkiezingen in Groot-Brittannië – wat de uitslag ook zal zijn – opnieuw naar elkaar toe te groeien. Ik zou zeggen: begin met wat je kunt doen en kijk vervolgens wat je op den duur allemaal kunt bereiken. Ook President Macron heeft aangegeven dat als hij had mogen stemmen, hij zou hebben tegengestemd. Maar nu het eenmaal zover is, moeten we ervoor zorgen dat de rest van Europa er niet door verlamd raakt.”
Betekent dat dat het in de visie van de nieuwe Franse ambassadeur de hoogste tijd is voor een tweede Verdrag van Maastricht? Luis Vassy glimlacht. ,,Laten we ons voorlopig liever focussen op concrete Europese projecten die op korte termijn haalbaar zijn.”
Fotografie: Harry Heuts
____________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <