‘Meer dan vlaai’
‘De meest duurzame regio’, ‘de groenste stad van de wereld’ of de ‘Tourism for tomorrow-Award’. Het kan allemaal niet op. Limburg grossiert de laatste jaren in mooie prijzen. Uitstekend voer voor cynische grappen op verjaardagen onder vele Limburgse vrienden en kennissen. Het Calimero-gedrag zit inmiddels diep in ons Limburgse DNA ingebakken.
Want wat valt er in hemelsnaam in Parkstad te beleven? Hoe kan Weert nu de groenste gemeente ter wereld zijn? En wat is er zo innovatief aan de regio Noord-Limburg?
De prijzen en internationale erkenning zijn voor Limburgse marketeers een mooi hulpmiddel om buitenlanders kennis te laten maken met deze provincie. Maar volgens mij zit de grootste winst in ons eigen geloof en trots.
Want in plaats van gebukt te gaan en de ‘doe maar normaal-houding’, mogen we onszelf in Limburg op de borst kloppen.
Ik leidde donderdagavond een discussie tussen Noord-Limburgse innovatieve bedrijven en internationale studenten in Limburg. Het doel was om die ingestudeerde kennis voor de provincie te behouden. Prachtig initiatief van Connect Limburg. 120 studenten van onder andere de Universiteit Maastricht (tweede van Nederland!), Hogeschool Zuyd, Fontys Hogeschool en de Maastricht School of Management maakten kennis met innovatieve Noord-Limburgse marktleiders. Zoals de achtbaan-bouwer Vekoma, Seacon Logistics of Kersten Europe, dat staal buigt voor bijvoorbeeld internationaal erkende gebouwen als de Bursj Khalifa in Dubai.
De Limburgse gasten keken hun ogen uit. ‘Gebeurt dat echt allemaal bij ons?’ Ja dus! Dat gebeurt allemaal vanuit Venlo, Vlodrop of Wanssum! Of all places.
Internationale spelers en marktleiders, opgezet door gewone Limburgers die klaar zijn met het handje ophouden in Den Haag vanwege terugtrekkende overheidsbewegingen. Het zijn Limburgse ondernemers met volle overtuiging in de eigen kracht en kennis.
Ik stond er met trots te presenteren. Een talentvolle studente uit Kameroen vertelde dat ze al twee jaar in Venlo woont. Ze wil hier dolgraag blijven. Ze vond alleen geen baan hier, omdat overal kennis van de Nederlandse taal werd vereist.
Het zal de volgende uitdaging worden in deze innovatieve regio. Limburg is een wereldspeler geworden, laten we ons dan ook zo gedragen. Dus als we de volgende keer een internationale prijs oppikken: laten we dan niet meer grinniken of onze schouders ophalen.
En als we dat laatste al doen, dan doen we dat omdat we inmiddels gewend zijn aan het feit dat de wereld Limburg gaat ontdekken als internationale innovatieve regio. Met toevallig ook nog eens prachtige natuur, gezellige mensen, een Bourgondische inslag en heerlijke vlaai. Dat dan weer wel.