Jack Vinders, kristalheldere eerlijkheid
Blijdschap, verstilling en ontroering met een vleugje melancholie. Zo zou je de albums en de shows van Jack Vinders het best kunnen typeren. Al twintig jaar weet hij zich in het Kirchröadsj plat in de hoogste regionen van Limbo Top 100 te begeven met liedjes die een breed publiek aanspreken. Vinders is een rasartiest, een podiumbeest. Met zijn laatste album Kristal geeft hij weer een mooi staaltje veelzijdigheid, vakmanschap en authenticiteit ten beste. Vinders geldt als een Limburgse merknaam voor gevoelige ballades, beklijvende melodieën en poëtische teksten waarin evenzeer gelachen wordt als tranen gelaten. Jack Vinders is een muzikale koorddanser die de diepe emoties niet schuwt en mensen meeneemt naar een wereld waarin verbeelding, vreugde en verdriet de toon zetten. ,,In mijn aankomende shows verwerk ik actualiteit, komen politieke thema’s aan bod en zullen aansprekende gasten de revue passeren. Alles met een lach en een traan. Met mijn muziek wil ik het publiek amuseren en in het hart raken.”
Clara’s Kribje
Hoewel Jack Vinders door de jaren heen veel alter ego’s -bijvoorbeeld Clara Zoerbier– heeft aangenomen is hij altijd trouw gebleven aan zijn missie om zijn publiek alles te geven wat hij in zich heeft. Alles voor een onderhoudende avond. Jack Vinders trok vorig jaar maar liefst 3.100 mensen naar het Kerkraadse theater die zijn kerstshow bekeken. Dit jaar speelt hij daar ook weer vijf avonden achterelkaar zijn show Clara’s Kribje met nieuwe sketches en hilarische personages als ‘Sjonnie d’r Postbül’. Dat het geheel daarbij ook nog een stemmig kerstgevoel zal oproepen is aan Jack Vinders wel besteed. Maar ook buiten Kerkrade weet Vinders veel mensen op de been te krijgen. Zo speelt hij in december ook in Heerlen en Sittard.
Zijn leven en werk spreken tot de verbeelding. In het gelauwerde boek Het Geluk van Limburg van journaliste Marcia Luyten werd Jack Vinders opgevoerd als leading personage in wie de worsteling van een mijnwerkersregio werd weerspiegeld in de persoonlijke strijd die hij heeft gevoerd omdat hij afweek van de toen geldende norm. Jack wilde niet voetballen, maar zingen. Een behoorlijke lange en zeker niet altijd gemakkelijke weg heeft hij afgelegd voordat hij voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Jack Vinders is een man in wie je hoort dat hij weet waar hij vandaan komt. Zijn Heilust is nooit ver weg; net als de mensen die hij liefhad, zoals zijn moeder Tineke die hij zo gevoelig bezingt op zijn nieuwe album en die het in haar levensloop ook niet altijd gemakkelijk had.
Puur, eerlijk en helder
Wegens gebrek aan een beter woord zou je Jack Vinders een chansonnier kunnen noemen, een troubadour die in elke stad zijn liedjes zingt. Weinig mensen kunnen Jacques Brel zingen zoals Jack Vinders dat in zijn geliefde Kerkraads doet in een liedje als Madeleine. De zeggingskracht die de Franse meteoriet van de liefde erin legde blijft bij Vinders moeiteloos overeind. En ook op zijn nieuwe album Kristal trekt hij het volledige register van gevoelige liedjes open die dicht bij hem staan. Moeiteloos put hij uit het oeuvre van Charles Aznavour en draait zijn hand evenmin om voor een compositie van Udo Jürgens die hij beide van eigen teksten voorziet. Met het gevoelige liedje Wiesse Voeëgel -een van de prijsnummers op Kristal-schetst hij in rijk georkestreerde klanken het berustende beeld van iemand die het ondermaanse verlaat in het geloof aan gene zijde vrede, geluk en liefde te vinden. Vinders is veelzijdig. De liedjes zijn puur, eerlijk en helder als kristal.
Muziek om te voelen
Vanaf september trekt Vinders met zijn Kristal-Tour dwars door Limburg. In die show komen zowel de oude successen als D’r Kloon, Dreumerij, Die va Limburg en Ummer zal iech van diech haode voorbij, maar biedt hij het publiek ook een staalkaart van zijn nieuwe werk. Jack Vinders is een bezige bij. Op maar liefst twintig plaatsen dwars door Limburg is hij met zijn tour te zien.
Elke keer als hij op een podium staat, klein of groot, geeft hij alles wat hij in huis heeft. Die eerlijkheid slaat over naar het publiek.
Dat hij in het Kerkraads zingt is nooit een belemmering geweest voor de gevoelens die hij in zijn spel en muziek tot uiting heeft willen brengen. ,,De taal van de muziek is universeel. Ontroering, verdriet en vreugde werken over de hele wereld op dezelfde manier. Muziek voelt iedereen. Je hoeft het niet te begrijpen om het te voelen. Dat maakt het juist zo bijzonder.”
Voor speeldata en info zie:
www.jackvinders.nl
Fotografie: Paul Röling
___________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <