Home > Geen categorie > Zilveren Botermes 2016 voor Ralf Berendsen

Zilveren Botermes 2016 voor Ralf Berendsen

Auteur: Maarten van Laarhoven

Chef-kok Ralf Berendsen van restaurant La Source, onderdeel van Hostellerie La Butte aux Bois in Lanaken, kan opnieuw een plekje vrijmaken in zijn toch al goed gevulde prijzenkast. Zijn Belgische collega’s verrasten hem zondag 14 maart met het Zilveren Botermes 2016.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan chef-koks die gebruikmaken van streek- en seizoensgebonden producten en daarmee tevens de lokale economie ondersteunen. Van de chefs die voor de onderscheiding in aanmerking komen, wordt verwacht dat ze zich grondig hebben verdiept in de producten waar ze mee werken. Alleen dan kunnen ze hun gasten op gepassioneerde wijze hierover informeren, is de gedachte.

Berendsen kreeg de brancheprijs zaterdag tijdens de jaardag van hotelketen Quality Lodgings (QL Hotels) in Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek in Overijsselse plaats De Lutte. Daar werd tevens het koperen jubileum gevierd van de internationale hotelgids van QL Hotels. ,,Een geweldige avond”, aldus Berendsen. ,,We hebben niet alleen lekker gegeten, maar ook op hoog niveau kunnen bijpraten met collega’s over de prés en de problemen in de gastronomie.”

QL Hotels is een organisatie van onafhankelijke, kleinschalige en authentieke kwaliteitshotels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen en op de Antillen. Het Zilveren Botermes in een onderscheiding die wordt uitgereikt in samenwerking met de Duitse fabrikant van tafelzilver Robbe & Berking, waar QL Hotels nauw mee samenwerkt.

Behalve Berendsen, die prat kan gaan op een Michelinster en vorig jaar een puntje steeg in de GaultMillau (en daarbij ook nog eens een ‘derde koksmuts’ in de wacht sleepte), kregen ook een Nederlandse en een Duitse chef een Zilveren Botermes toegekend: Joost Verhoeven (Hotel De Weverij I Restaurant Cordial, Oss Nederland), en Ludger Helbig (Auberge de Temple, Johannesberg, Duitsland).

GaultMillau is lovend over de winnaar van het Zilveren Botermes en La Butte aux Bois. De invloedrijke restaurantgids betitelde een etentje in de bossen bij Lanaken vorig jaar als ‘een festival van smaak en kleur’. ,,Chef Ralf Berendsen koestert de klassieke basiskeuken, maar vult die aan met hedendaagse en persoonlijke creaties”, aldus GaultMillau. ,,Zeebaars wordt vergezeld van kruiden, bulgur, bergamot en een saus van beurre blanc met kokkeltjes. Duif uit Anjou gaat samen met een korst van hazelnoten, crème van schorseneren, vijgen en lichtjes gerookte en ingekookte saus. Het is een perfecte combinatie.”

Foto: links directeur Marc Alofs van La Butte aux Bois in Lanaken met zijn partner Stephanie Stulens en rechts executive chef Ralf Berendsen met botermes én echtgenote Micha Soors

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu