Home > Geen categorie > Youp geen Toon

Youp geen Toon

Met plezier lees ik dagelijks NRC Handelsblad, maar het is voor mij een raadsel dat de krant nog elke zaterdag plaats inruimt voor een column van cabaretier Youp van ’t Hek. Die stukjes zijn kwalitatief ondermaats. Net als in zijn cabaret-optredens is er één rode draad in zijn verhaaltjes: humor ten koste van anderen. Dat vind ik altijd goedkoop. En meestal is die humor dan ook nog ver onder de gordel.

Dan kom je op een kwaliteit die veel lijkt op Belgenmoppen, ook meestal te flauw om ze te vertellen. Maar ze passen wel in de Hollandse hoogmoed, die nog altijd welig tiert. En daar is een cabaretier als Youp van ’t Hek een goede exponent van.

Elke week worden enkele mensen geslachtofferd door Youp. De afgelopen week was dat nieuwslezer Rob Trip. Want hij had volgens Youp niet mogen vertellen dat Onno en Albert uit elkaar gingen. Was geen nieuws volgens hem. Nou, in dit geval wel, omdat de eerdere affaire van de Onno Hoes politieke consequenties leek te hebben in de gemeenteraad van Maastricht. Dan is het dus wel nieuws.

Van ’t Hek noemt Hoes ‘burgemeestertje’ en Verlinde de ‘nationale roddeltrut’. Zo, heeft hij die ook eens even weggezet. Dapper hoor. En vervolgens, je kon er op wachten, moest Camiel Eurlings voor de bijl. ‘Charlatan, sukkel’, zo schreef Youp. Hij zal hem nog nooit gesproken hebben, maar toch, een paar van die etiketten heeft de cabaretier gauw uit zijn grabbelton gepakt. Camiel zou allerlei geheimzinnige reisjes gemaakt hebben, zo citeert hij uit een verhaal uit de Telegraaf, dat sowieso verzonnen was. En zou hij tickets uitdelen aan vrienden, ook al onwaar. Van ’t Hek verguist de Telegraaf, maar als het hem zo uitkomt, dan citeert hij informatie uit ‘de krant van wakker Nederland’, ook als die informatie niet klopt. En jawel, dan komt de aap uit de mouw, Van ’t Hek gokt dat Camiel tickets heeft gegeven aan Jos van Rey en Maxime Verhagen. ‘Limlanders onder elkaar’.

Daarmee dus weer het beeld vanuit de Randstand bevestigend, dat Limburgers vooral corrupt en onbetrouwbaar zijn. Ook al zijn die paar corruptie-affaires in onze provincie vele malen kleiner van omvang dan de miljoenenfraudes die in de Randstad boven water zijn gehaald. Justitie moet nog maar bewezen zien te krijgen dat Van Rey zo’n 175.000 euro (aan waarde van reisjes en dergelijke) ontvangen zou hebben. Wat dat betreft zou Limburgers dus eigenlijk kleine jongens bij de echte boeven in de Randstad.  ‘Limlanders’, alleen het woord al. Dat geeft aan hoe badinerend de cabaretier over ons denkt.

Een tijd terug was het Ricardo Offermans, die ook als onbetrouwbare Limburger werd neergezet, ook al zal in het hoger beroep nog bewezen moeten worden of hij één verkeerd telefoontje gepleegd heeft.

Het neerkijken op Limburgers, daar staat Youp niet alleen in. Er zijn er meer in de Randstad die daar last van hebben. Maar de cabaretier is niet te beroerd om elk jaar naar onze schouwburgen te komen, liefst voor een volle zaal, die dan ook nog moet lachen om zijn vaak zielige grappen.

Echt zielig vind ik dat Youp nooit de kwaliteit heeft gehaald van de koning der cabaretiers, wijlen Toon Hermans. Jawel, een Limburger.

Die man was veel subtieler, had het niet nodig om humoristisch te zijn ten koste van anderen. Zijn muzikaliteit, zijn taalgevoel, zijn mimiek, in alles torende hij hoog uit boven hetgeen Van ’t Hek en andere hedendaagse cabaretiers presteren. Toon was een gentleman, Youp is een uitgezakte zestiger.  Het moet frustrerend zijn voor Youp dat hij nooit het niveau van Toon zal halen. Maar daarvoor hoeft hij nog niet op Limburgers te spugen. Sterker nog, wat mij betreft mag hij hier zelfs helemaal wegblijven. 

Jo Cortenraedt 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.