Xavier Cortenraedt: Positiviteit en structuur als leidraad
Elke dag doet een van onze medewerkers verslag van zijn of haar functioneren in deze uitzonderlijke tijden. Vandaag is dat Xavier Cortenraedt, brandmanager bij Chapeau.
Ik ben van nature een positief persoon, als je dat al van jezelf mag zeggen. Ik zie bij elke situatie, privé of zakelijk, over het algemeen eerder de positieve kant dan de beren op de weg, maar na de officiële toespraak van Premier Rutte moest ik toch ook wel even slikken. Uiteraard waren Nederland en België al enkele weken in de ban van het coronavirus – we gaven geen handen meer en we hielden afstand – maar die toespraak was voor mij pas het moment waarop de knop echt omging. ,,OK, dit is niet iets dat 1, 2, 3 over waait’’ ging door mijn hoofd. Het kostte mij als optimo positivo toch wel 1 à 2 dagen om mijn positiviteit en voornamelijk structuur terug te vinden. Zeker dat laatste, structuur, helpt mij deze periode enorm om mijn positieve flow te behouden en hopelijk ook over te dragen op anderen. Zij het met enig realiteitsbesef voor de tijd waarin we nu leven.
Zo begin ik elke ochtend zoals ik hem normaal ook zou beginnen met sport. Een kort maar krachtig half uurtje hardlopen door het Belgisch Limburgse landschap. Lekker uitwaaien en ideeën voor de dag opdoen. Dan voel ik me al voor 08u00 weer helemaal herboren en moet de dag eigenlijk nog beginnen.
De voormiddag plan ik zoveel mogelijk videocalls en telefoontjes in, zowel intern en als extern. Liefst zo compact mogelijk en direct achter elkaar, zodat je geen ‘verloren kwartiertjes’ tussen de meetings in hebt. Alle vormen van communicatie hebben momenteel extra aandacht nodig. Intern communiceren is wennen en vergt tijd. Contact met onze relaties is van enorm belang maar heeft een ander uitgangspunt dan we gewend zijn; hoe gaat het met hen? Kunnen we iets voor jullie doen? Zijn er nieuwtjes die redactioneel interessant zijn? Sales komt in een latere fase wel weer. Uiteraard is het voor onze corebusiness te hopen dat later niet veel later wordt. Nu is in ieder geval de tijd om te geven, en minder om te nemen.
13u00 stipt is het tijd voor lunch in combinatie met het tv-journaal van ofwel de NOS ofwel de VRT. Weer even op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en cijfers.
In de namiddag is er meer tijd voor het uitwerken van plannen, concepten en nieuwe ideeën. Deze periode dwingt je ook om na te denken over je eigen product en diensten en over de behoeftes van je doelgroep in de fase na corona. Hier ben ik dan ook, uiteraard in samenwerking met mijn collega’s, volop mee bezig. We werken nieuwe crossmediale campagnes en plannen,in de breedste zin des woords en zowel redactioneel als commercieel, uit. Op die manier willen we ervoor zorgen dat we in pole position staan als we straks weer naar een meer ‘normale’ periode terugkeren.
Want ook voor ons als cross mediaal media platform is deze periode niet makkelijk, bedrijven houden immers logischerwijze de vinger op de marketingknip. Daarom zie ik het net als een uitdaging om juist deze relaties straks, op het moment dat ze weer behoefte hebben aan communicatie, op een creatieve manier bij te staan. En dat moment komt er voor elk bedrijf.
Ook komt er veel ‘corona-werk’ bij kijken; hoe zit het met onze cashflow en liquiditeitsprognoses? Welke steunmaatregelen biedt de overheid? Welk verschillen zitten er in onze Belgische medewerkerscontracten ten opzichte van de Nederlandse? Hoe kunnen we de kosten tijdelijk verlagen? Het lijkt wel alsof ik er de afgelopen tijd, met behulp van de nodige adviseurs, een expert in ben geworden.
Rond 18u00 wordt het dan toch tijd om af te schakelen en een voordeel te ervaren van deze periode; meer thuis zijn en meer tijd kunnen doorbrengen met mijn verloofde in ons huisje in Riemst. Normaal ben ik gemiddeld wel 4 van de 7 avonden buiten de deur voor werk gerelateerde zaken. Dus hier geniet ik extra van. We beginnen onze avonden samen meestal met een fijne wandeling van een uurtje. Terwijl we de dag doornemen, de huidige situatie bespreken en naar de toekomst kijken, schakelen we af en genieten van de prachtige streek waar we in wonen. Daarna duiken we samen de keuken in, ook iets waar ik nu veel meer tijd voor heb. Ik ben de afgelopen weken dan ook veel bewuster met mijn eten bezig. Dat kan zonder recepties, etentjes en lunchafspraken een stuk makkelijker. En het bevalt me zeer goed moet ik zeggen.
Dan rond 20u00 is het tijd voor, u raadt het wellicht al, het NOS Journaal. In de hoop dat de eerste positieve trends zichtbaar zijn, een laatst update van de dag. En daarna sluiten we de dag afwisselend af met een filmpje, een Netflix serie of een boek. Even niet de C van Chapeau of de C van corona, maar de C van ‘cosy’ op de bank.
Begrijp me niet verkeerd, ik hoop dat we spoedig ons ‘oude’ ritme mogen oppakken, en dat een bezoek aan familie, vrienden of een terrasje weer tot de mogelijkheden behoort. Maar ik weet nu al zeker dat ik enkele elementen die voorheen onderbelicht waren, zal meenemen in mijn vernieuwde ritme.
En komend weekend? Dan duiken we de tuin in. Een project waar ik volgens een gestructureerd plan aan ben begonnen. Ook iets waar ik in deze periode pas waardering en een eerste vorm van passie voor heb gekregen. Hoewel; komend weekend staat het knippen van de meterslange heg op de planning, met een handhegschaar nog wel. Daar moet ik de komende 24u toch nog de nodige positiviteit voor bij elkaar verzamelen.