Home > Geen categorie > Winactie philharmonie zuidnederland

Winactie philharmonie zuidnederland

Philharmonie zuidnederland zet traditie voort

Geen Pasen zonder Matthäus Passion

 

Het lijkt zo vanzelfsprekend: de uitvoering van de Matthäus Passion gedurende lijdenstijd voor Pasen. Johann Sebastian Bach schreef de perfecte soundtrack bij deze tijd voor bezinning. Vandaar dat de uitvoering van de Matthäus Passion zo’n grote nationale traditie is geworden. De philharmonie zuidnederland zet deze graag voort in een uitvoering onder leiding van de Engelse specialist Matthew Halls.

 Lowr Orkestfoto Locatie Tu E Atrium Metaforum Simonvanboxtel

 

De Matthäus Passion lijkt zo universeel: het Bijbelse verhaal van de laatste dagen van Christus is geworden tot een baken van bezinning voor godsvruchtige en atheïst, voor katholiek, protestants, spiritualist en boeddhist. En dat terwijl de Matthäus Passion BWV 244 toch echt een religieus werk is dat destijds een liturgische functie had. Gewoon ‘gebruiksmuziek’, geschreven door Bach de ambachtsman omdat zijn taak als cantor in Leipzig daar nu eenmaal om vroeg.

Toch deed Bach iets bijzonders. Niet eerder had een componist een passie van zo’n omvang geschreven. En niet eerder kwamen de universele gevoelens en drijfveren van de mens zo aan bod dat alle gezindten, gelovigen en ongelovigen, elkaar kunnen vinden bij dit meeslepende epos dat van de stormachtige opening tot het majestueus en hoopvol klagende slotkoor blijft fascineren. Want de muziek is misschien wel het meest bewonderenswaardige van alles. En elke keer komen er weer nieuwe details, nieuwe accenten boven.

Vandaar dat de philharmonie zuidnederland elke keer een interessante dirigent uit een ander land, een andere discipline naar voren haalt. Met de Engelse specialist Matthew Halls krijgt vooral de zo fameuze Engelse koorzang een stem bij koor en orkest. Het mooie solistengezelschap met Peter Harvey en Bernard Loonen als Christus en Evangelist, Claudia Couwenbergh (sopraan), Jan Kullmann (countertenor), Yves Saelens (tenor) en Robbert Muuse (bas) zorgt voor de verhaallijn en de onvergetelijke aria’s en het Philips’ Philharmonisch Koor en de Scola Puerorum voor de monumentale koren en rustgevende koralen. Ongetwijfeld ontstaat er een bewogen en meeslepend menselijke Matthäus Passion.

 

 

Wo 1 april, 19.30u MAASTRICHT Theresiakerk.

Kaartverkoop via www.theateraanhetvrijthof.nl

Vr 3 april (Goede Vrijdag), 11.00u VENLO Martinuskerk

Kaartverkoop via www.maaspoort.nl

Do 2 en za 4 april, 19.00u EINDHOVEN Muziekgebouw

www.muziekgebouw.nl

 

Chapeau mag 2×4 kaarten weggeven voor dit memorabel meesterwerk, stuur een mail waarom jij deze kaarten zou moeten winnen naar marketing@chapeaumagazine.com en maak kans!

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.