Home > Geen categorie > Wetenschappers halen groot congres naar Maastricht

Wetenschappers halen groot congres naar Maastricht

Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht zijn er in geslaagd om een van ’s werelds grootste congressen op het gebied van biomaterialen naar de Limburgse hoofdstad te halen. Congrescentrum MECC Maastricht zal in 2018 vier dagen lang het podium zijn voor de 28ste ‘Conference of The European Society for Biomaterials’.  Tijdens het congres, dat naar schatting zo’n 1.500 internationale experts zal trekken, passeren de nieuwste innovaties op het gebied van biomaterialen de revue. “Dit is niet alleen een enorme impuls voor ons als wetenschappers, maar ook voor de stad Maastricht, waar vier dagen lang honderden bezoekers verwacht kunnen worden,” zegt Chris Arts, één van de initiatiefnemers.

Biomaterialen zijn eenvoudig gezegd kunstmatige of natuurlijke materialen die gebruikt kunnen worden in het menselijk lichaam of andere levende systemen. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de ontwikkeling van complete hartkleppen, weefsel voor botreconstructies of minuscule kunstmatige ‘bolletjes’ van een honderdste millimeter gevuld met antibiotica die exact op de plek van een ontsteking het medicijn loslaten. In de laatste jaren hebben talloze bedrijven in de regio zich toegelegd op de ontwikkeling van dergelijke innovatieve biomaterialen. Ook het onlangs gelanceerde Brightlands zet sterk in op deze ontwikkeling. Zuid-Limburg is dan ook, mede dankzij investeringen van de Provincie Limburg, een van de grootste groeigebieden als het gaat om onderzoek naar biomaterialen en de toepassing  ervan in de klinische praktijk. Dat is een van voornaamste redenen dat de organisatie van het congres in 2018 voor Maastricht heeft gekozen.

Impuls
Gezien alle huidige ontwikkelingen en investeringen was de tijd rijp om het congres binnen te halen: “We hebben een groot maatschappelijk draagvlak gecreëerd om de organisatie te overtuigen om voor Maastricht te kiezen,” zegt Arts. “Zo ondersteunden onder andere DSM, Chemelot, TU Eindhoven en de Provincie Limburg ons plan. Uiteindelijk hebben we met onze presentatie grote Europese steden als Berlijn achter ons weten te laten. Dat is een groot compliment voor de regio.” In 2018 kan Maastricht zich dus gaan opmaken voor zo’n 1.500 internationale experts als het gaat om biomaterialen. De komst van een conferentie van deze omvang is niet alleen een stimulans voor de Maastrichtse onderzoekers, maar ook voor de stad Maastricht. Hotels, restaurants, vervoersmaatschappijen en winkels hebben profijt van de congresbezoekers.

Logoesb

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.