Vitaliteit binnen organisaties
Voor ieder mens is een juiste balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk. Door de stijgende werkdruk en de huidige 24-uurs economie kan het moeilijk zijn om die balans te houden. Dat kan leiden tot stressklachten of zelfs een burn-out. Thermae 2000 maakt daarom werk van vitale medewerkers. Door te focussen op werkgeluk en een gezonde leefstijl. In 2018 won de organisatie zelfs de titel ‘Vitaalste bedrijf van Limburg’. Een vraaggesprek met Pauline Verhoef, commercieel directeur, en Aaron Warlich, vitaliteitscoach, bij Thermae 2000.
Wat is vitaliteit eigenlijk?
Pauline: ,,In onze visie is vitaliteit – kort samengevat – een gezonde geest in een gezond lichaam.” Aaron: ,,Vitaliteit gaat niet alleen om voldoende beweging en gezonde voeding, het raakt alle aspecten van ons leven. Een groot deel van je leven ben je aan het werk, dus ook het werkgeluk speelt een rol. Denk aan de samenwerking met collega’s, de sfeer op de werkvloer, doorgroeimogelijkheden.” Hoe belangrijk zijn vitale medewerkers voor een organisatie? Pauline: ,,Op de eerste plaats is vitaliteit belangrijk voor de medewerkers zelf. Naast inspanning moet er ontspanning zijn. Daarnaast helpt het de organisatie ook. Gelukkige medewerkers zijn effectiever, creatiever en meer betrokken. Het ziekteverzuim in een vitaal bedrijf is ook lager.
”Hoe word je het vitaalste bedrijf van Limburg?
Pauline: ,,Het is een proces waarin je steeds een onder-deel aanpakt. Het gaat stap voor stap. Wij zijn begonnen met een bedrijfsscan, opgevolgd door een preventief medisch onderzoek onder medewerkers. We boden hun vervolgens een traject om aan om de slag te gaan met de adviezen die uit het onderzoek voortkwamen. Bij-voorbeeld een aantal sessies bij een diëtist of een psycholoog of een mindfulness training.” Aaron: ,,Daarnaast is er een vitaliteitsteam samengesteld met mensen uit alle geledingen van onze organisatie. Hieruit zijn een heleboel initiatieven ontstaan.
”Kunnen jullie een paar voorbeelden noemen?
Aaron: ,,Vitaliteit is maatwerk. We kijken naar wat mensen nodig hebben. Zo is iemand op kantoor geholpen met een fitball bij zijn bureau en in de horecakeuken kijk je naar de juiste hoogte van het werkblad. Maar het kunnen ook kleine dingen zijn, zoals de gefrituurde snacks in de kantine vervangen door verse smoothies. Wij bieden activiteiten aan als yoga, aquafit en floating. En sinds kort doen we elke maandagavond bootcamp. We begonnen met een klein groepje, maar de animo groeit.”Pauline: ,,Leuk om te zien is dat medewerkers ook zelf initiatief nemen. We zien hardloopgroepjes ontstaan en collega’s die als team meedoen met sportevenementen.”
Is vitaliteit een taak van de werkgever?
Aaron: ,,Niks móet. We doen niet meer dan mensen triggeren. ‘Hey, probeer dit eens!’, ‘Heb je hier wel eens aan gedacht?’. Het is enorm lastig om vaste gewoontes te doorbreken, maar de aanhouder wint. Door vitaliteit vaak en op verschillende plekken steeds onder de aandacht te brengen, worden mensen zich steeds bewuster van hun eigen levensstijl.” Pauline: ,,Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij de werknemer zelf. Maar als werkgever kun je wel kansen bieden om iets aan te pakken. Uiteindelijk profiteert de organisatie ook van energieke en gelukkige medewerkers.”
Hebben jullie tot slot nog een advies voor werkgevers?
Aaron: ,,Maak het vooral laagdrempelig en niet te zwaar. Het moet ook ‘fun’ zijn om mee te doen. En verwacht niet dat je in één keer klaar bent, maar houd vitaliteit continu op de agenda.” Pauline: ,,Heb oog voor de signalen die medewerkers geven en stel vragen. Richt je vooral op de dingen die goed gaan. Alles wat je aandacht geeft groeit. Door energie te steken in de medewerkers die willen, stimuleer je het positieve gevoel in de organisatie. Medewerkers gaan elkaar aansteken en dan verspreidt vitaliteit zich als een inktvlek.”
Dit is een artikel uit het Thermae 2000 jubileummagazine, een Chapeau Content Creators productie ter ere van het 30-jarig jubileum van Thermae 2000.