Uit het Prestige Trendboek: Specialty Coffee
Koffie verbindt, meer dan ooit. De stimulerende bes die eeuwen geleden toevallig werd ontdekt in Ethopië, is vandaag een bruggenbouwer.
Godsgeschenk
Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Over de ontdekking ervan bestaan vele legendes. Een van de oudste vertelt het verhaal van een jonge veehoeder die rond 850 zou ontdekt hebben hoe zijn geiten, na het eten van een bepaalde bes, bijzonder energiek werden. Het verhaal kwam ter ore van monniken die zeer benieuwd waren naar de stimulerende vrucht. Ze waren echter teleurgesteld over de bittere smaak en gooiden de vrucht in het vuur. Al snel kwam er een heerlijk aroma vrij. De monniken gingen met de vrucht aan de slag en maakten er een afkooksel van dat iets weg had van onze koffie nu. Omdat ze na het drinken ervan de halve nacht konden opblijven, vonden ze het een godsgeschenk.
Eerste koffiehuizen
Vanuit Ethiopië vond koffie zijn weg naar de Arabische wereld. Men was er verrukt over de kracht van zo’n kopje ‘islamitische wijn’. Echte wijn was immers strikt verboden voor moslims. Volgens sommige bronnen zou het woord koffie afkomstig zijn van het Oud-Arabische qahwah. Na Arabië volgden onder meer Syrië, Egypte en Zuidoost-Europa. De eerste koffiehuizen openden hun deuren in Damascus en Aleppo rond 1500. Honderd jaar later deed koffie zijn intrede in West-Europa. De drank werd in een mum van tijd enorm populair en de koffiehuizen schoten als paddenstoelen uit de grond. De verspreiding van de ‘godendrank’ ging gepaard met een enorme groei van de koffieteelt.
Weer tijd voor koffie
De grootste producent van koffie vandaag is Brazilië, gevolgd door Vietnam, Colombia, Indonesië, Ethiopië en India. De wereldproductie bedraagt ruim 150 miljoen balen (van 60 kg) koffiebonen per jaar. Het thuis branden werd stilaan vervangen door het kant-en-klare fabrieksproduct en het verschijnen van oplosbaar koffiepoeder begin vorige eeuw. Tegenwoordig wordt weer meer tijd en aandacht besteed aan het zorgvuldig zetten én drinken van een lekkere kop koffie. Zelf branden is opnieuw hip en specialty coffees – koffies met unieke smaakeigenschappen – zijn hot!
Specialty Coffee
Om de unieke smaken tot hun recht te laten komen, moet het hele productieproces, van bes en boon tot kop, op elkaar afgestemd zijn. De koffieboer, de exporteur, de brander en de barista zorgen er samen voor dat specialty coffee een kwaliteitslabel blijft dat zich onderscheidt van de alom aanwezige commodity coffee. Omdat de vraag naar specialty coffee wereldwijd stijgt, schakelen meer en meer boeren over op het telen van smaakvolle koffiebessen. Dat vraagt echter extra werk, want in plaats van alle bessen machinaal te rissen worden voor specialty coffee alleen de rijpe rode bessen met de hand geplukt. Een zeer arbeidsintensief werkje. Ook het verwerken van de bessen tot groene bonen heeft een invloed op de smaak. De gedroogde groene bonen worden na een proefbranding door specialisten op allerlei punten zoals smaak, aroma, body, balans en aciditeit beoordeeld.
Pure smaak
“In goede specialty coffee proef je de kwaliteit en de uitzonderlijke zorg die iedereen aan de dag legt om die pure smaak te krijgen”, zegt designer Jan Kuppers. “Met Monx dragen wij graag bij tot dit transparante proces én tot een fijne ontmoeting tussen mensen. Want hoe je het ook draait of keert: een koffie drinken betekent anno 2019 veel meer dan genieten van die oppeppende ‘godendrank’ van weleer. Koffie drinken gaat over elkaar ontmoeten en tijd maken voor elkaar. We zien ons product als bindmiddel om bruggen te bouwen. Je klant of personeel of gasten ontvangen met een fijne koffie laat een prettige indruk na. De koffiecultuur opnieuw integreren in het bedrijfsleven is een van onze missies.”
Over Monx
Monx is het koffielabel dat midden 2016 werd opgericht door designer Jan Kuppers en Wilfried Thuwis. De twee Zonhovenaren vonden elkaar in hun passie voor kwalitatieve koffie en een lokale, eerlijke en ambachtelijke productie. Het verhaal van de koffie, de manier waarop er met het product en het procedé van koffiezetten wordt omgegaan, maakt bij hen echt het verschil. Het lokale gebrek aan gebrande arabicakoffie van topkwaliteit deed hen besluiten om zelf van een microbranderij hun core business te maken. Hun focus ligt op het verhaal van verse koffie waar de mens en pure smaak centraal staan.
Monx
Beskensstraat 99
3520 Zonhoven
info@monx.be
www.monx.be
________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <