Uit het Prestige Trendboek: Levenslang leren
We worden almaar ouder, maar blijven we ook wijzer? Het feit dat we langer leven impliceert dat we langer zullen moeten werken en studeren.
(G)een jaartje ouder
Tegen 2030 zullen therapieën en medicijnen op de markt komen die onze levensduur aanzienlijk kunnen verlengen én verouderingsverschijnselen kunnen tegengaan. Wetenschappers voorspellen dat mensen die na het jaar 2000 geboren zijn, de eerste generatie zullen zijn die in aanmerking komt om ouder te worden dan 135 jaar.
80 is het nieuwe 40
Dat kan schrikwekkend klinken, toch is het een normale evolutie. Bevolkingsgroepen uit de meest welvarende delen van de wereld maakten al grote sprongen. In 1820 werden mensen gemiddeld 35 jaar oud, in 1950 lag dat cijfer rond de 70 jaar, in 2017 al op 81. Nieuwe medicijnen en therapieën zetten die evolutie verder en maken van 80 mogelijk het nieuwe 40.
Volwassenonderwijs 2.0
De keerzijde is dat we almaar langer zullen moeten studeren en werken. Op je 65ste met pensioen gaan is tegen 2040 ondenkbaar. De periode dat we aan het werk zijn moet logischerwijs altijd langer zijn dan de pensioenperiode. Voorlopig zijn er voorspellingen dat we tot ongeveer 80 à 90 jaar zullen moeten werken, zodat we daarna van een goed pensioen kunnen genieten. Gezien de langere actieve periode is het nodig om continu bij te scholen. Deze trend opent boeiende perspectieven voor scholen, die hun volwassenenonderwijs kunnen uitbreiden.
_____________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <