Geen categorie

Uit het Prestige Trendboek: Ecotoerisme

Ecotoerisme is een modewoord, maar in Limburg doorstaat het de vergankelijkheid waarmee trends vaak te maken krijgen. Het gaat verder dan één poging en resulteert na jaren investeren in een efficiënt beleid. Dat de visie werkt, bewijst de groei die de provincie de laatste jaren beleeft.

Positieve impact
De term ecotoerisme betekent dat je als toerist na je verblijf zo weinig mogelijk schade nalaat. Maar evenzeer dat je correcte prijzen betaalt voor eten, gemaakt door de lokale bevolking. Ook wat het logement betreft, impliceert ecotoerisme dat je ver weg blijft van grote, commerciële vakantieresorts en logeert in kleien hotels of B&B’s. Je afval beperk je tot een minimum en een deel van de kostprijs van je reis schenk je door aan lokale hulporganisaties of natuurgebieden. Zo verantwoord je als ecotoerist je vakantie voor jezelf én je omgeving. Bovendien hebben je uitgaven een positieve impact op de lokale bevolking, economie en natuur.

Piekfijn fietsnetwerk
Het idee dat je als toerist iets kunt terugdoen, maakt dat ecotoerisme in Limburg in de lift zit. Dichtbijvakanties, die vliegen en lange autotrips overbodig maken, zijn sowieso minder vervuilend voor het milieu. En Limburg is dé fiets- en wandelprovincie bij uitstek. Een uitgekiend fietsnetwerk van niet minder dan 2000 km (!) voert van knooppunt tot knooppunt, door ongerepte natuur en wisselende landschappen, steden en schilderachtige dorpen, langs authentiek erfgoed. De verharde, veilige en meestal autovrije fietspaden worden piekfijn onderhouden. Dat netwerk wordt ondertussen wereldwijd gekopieerd. En Limburg blijft verrassen met nieuwe, unieke fietsbelevingen.

Must see
De meest indrukwekkende fietsroute is die door het vijverlandschap van De Wijers, aan de rand van het Openluchtmuseum van Bokrijk. Natuur en erfgoed gaan er hand in hand. De spectaculaire route ‘Fietsen door het Water’is zelfs, als enige plek in ons land, opgenomen in Time Magazine’s ‘World’s 100 greatest places 2018′. En dit jaar komen er nog verrassende routes bij, zoals ‘Fietsen door de bomen’, Fietsen door de heide’ en ‘Fietsen onder de grond’!

Lokale economie
Maar Limburg is meer dan fietsroutes. De provinciebewoners staan bekend om hun gastvrijheid en hun heerlijke streekproducten die smaak geven aan de gezellige dorpen en steden. Denk aan jenever, streekbieren en kazen, Limburgse mosterd, de weelde aan vruchten en de wijnen die steeds vaker in de prijzen vallen. Wie dergelijke streekproducten koopt zal er niet alleen van genieten, maar stimuleert ook de lokale economie en jobs die verankerd zijn in de regio. Het korteketen-verhaal is hier geen loos begrip. Evenmin als ecotoerisme. Daar wordt in Limburg met volle overtuiging op ingezet.

_____________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Geen categorie

Gerelateerd nieuws