Home > Geen categorie > Uit het Prestige Trendboek: Co-ownership

Uit het Prestige Trendboek: Co-ownership

Inspirerende sabbatical
Een superjacht kopen is weinigen gegeven. Wie er wel een heeft, geniet van de luxe van een sterrenhotel gecombineerd met de privacy van een afgelegen landhuis, met de zee als enige horizon. Jammer genoeg wordt er vaak maar enkele weken per jaar rondgedobberd, terwijl de kosten blijven doorlopen. Waarom geen superjacht delen, dacht ondernemer Matty Zadnikar. Hij ontdekte het concept toen hij in 2014 – na de verkoop van zijn laatste bedrijf – een sabbatical nam om met zijn eigen jacht Europa rond te varen. “Tijdens mijn trip ontmoette ik veel eigenaars die steeds hetzelfde probleem aankaartten: de grote investeringen voor het beperkte gebruik, de hoge onderhoudskosten, het stresserend jacht-management en het personeelsverloop. De verantwoordelijkheid die bij het leiden van zo’n minibedrijf komt kijken, wordt vaak onderschat, maar verdwijnt gelukkig bij co-ownership.”

Conciërgeservice
In de VS gaan ze prat op smart ownership. Zadnikar kocht enkele jaren geleden de helft van de aandelen van het Amerikaanse SeaNet en haalde het bedrijf naar Europa. “De mindset is in onze regio nog niet helemaal ingeburgerd, maar ik ben er zeker van dat dat snel volgt”, aldus Matty. “Deze ultieme beleving wordt niet alleen betaalbaar, maar ook financieel verantwoord.” Voor een luxejacht van 30 à 40 meter leg je als sole-eigenaar immers al snel 10 miljoen euro neer. “SeaNet neemt ook het crewmanagement en alle logistieke en onderhoudstaken op zich, zodat de eigenaars zorgeloos kunnen genieten.” Dankzij een conciërgeservice kan de trip van en naar het jacht of ter plaatste volledig worden uitgestippeld. “We zijn eigenlijk een reisbureau voor luxe privéjachten.”

Gefortuneerde millennials
Afhankelijk van de vraag gaat SeaNet op zoek naar maximaal vier co-eigenaars per jacht. “We garanderen elke eigenaar 100 procent beleving, voor minimaal 25 procent van de totaalprijs”, zegt Matty. “Wanneer een nieuwe co-eigenaar aan boord komt, is het jacht helemaal gepersonaliseerd met eigen familiefoto’s, kunstwerken, bed- en tafellinnen, de eigen garderobe, kussens… Het zijn immers deze details waar het om draait. Je gasten hoeven niet te weten dat je dit jacht met drie andere eigenaars deelt, tenzij je jezelf wilt outen als smart investor! (lacht) Bezit zit namelijk niet meer tussen de oren, zeker niet bij gefortuneerde millennials. Die zijn trots op het feit dat ze delen.”

Nieuw marktsegment
Zadnikar gelooft sterk in het potentieel van de deeleconomie. “Delen en ruilen staat nog in de kinderschoenen, maar er is nog veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het ruilen van boten met mensen aan de andere kant van de wereld. Je vertoeft in een azuurblauw paradijs zonder dat je jouw superjacht naar de andere kant van de wereld moet verschepen. Het scheelt je een hoop kosten en gedoe. Ik ben ervan overtuigd dat delen het nieuwe hebben is en dat we met SeaNet pionier zijn in dit nieuwe marktsegment.”

Over Matty Zadnikar en SeaNet
De Limburgse Zadnikar startte zijn carrière als ondergrondse mijnwerker. Hij wist op te klimmen tot hoofd van de veiligheid. De sector interesseerde hem zodanig dat hij niet veel later zijn eerste eigen bedrijf startte, gespecialiseerd in veiligheidsdiensten voor de petrochemie. Vijf jaargeleden verkocht hij dat bedrijf en wilde hij zich op zijn passie richten: boten. Als ondernemer zag hij voor SeaNet heel wat potentieel op de Europese markt. In 2016 kon Zadnikar 50 procent van de aandelen van SeaNet USA kopen en is voor 100 procent aandeelhouder van SeaNet Europe. SeaNet Europe en SeaNet USA hebben momenteel een vloot van 35 jachten tussen de 20 en de 40 meter. Vanaf 2019 start SeaNet Asia. De lancering zal plaatshebben tijdens de Singapore Yacht Show in april. Voor de jaarlijkse groei mikken de ondernemers op twee jachten oftewel acht nieuwe co-eigenaars per jaar.

_____________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu