Geen categorie

Tweede Pinksterdag nog vrij?

Moeten we Tweede Pinksterdag nog wel vieren? Of zoals in een aantal andere Europese landen afschaffen en gewoon aan het werk gaan? Of inruilen voor een officiële Bevrijdingsdag als vrije dag? In NRC Handelsblad las ik een voorstel van enkele ‘remonstranten’, waarin gepleit wordt om Tweede Pinksterdag in te ruilen voor het Suikerfeest, dat dan voor iedereen een officiële vrije dag zou worden. Remonstranten voor de goede orde, dat is een afgeleide van de Gereformeerde kerk.

Hun argumentatie is niet verrassend: Nederland is een multicultureel land geworden en de islam is inmiddels een grote godsdienst in Nederland. Dus waarom niet de religieuze feestdagen een beetje verdelen over de verschillende godsdiensten. Dat klinkt niet onredelijk.

Toch vind ik het nogal naïef. Natuurlijk, er zijn nog maar weinig mensen die weten waar Pinksteren voor staat. Het lange Pinksterweekend is voor de meeste Nederlanders (en Belgen) gewoon een soort korte vakantie. Bij mooi weer lekker naar de zee of een pretpark. Of shoppen, zoals dat tegenwoordig heet.  Gisteren stond ik zelf nog een hele tijd in files die te wijten waren aan het ‘Pinksterverkeer’.  Die mensen waren heus niet op weg naar de kerk, dat zou ook lastig parkeren worden met al die caravans op het kerkplein.

Het wegcijferen van onze eigen roots en oorspronkelijke cultuur, daar zijn we goed in. Oude gebruiken worden tegen een nieuw licht gehouden, want past het nog wel in deze ‘gemengde samenleving’. En voelen ‘nieuwkomers’ zich niet gekwetst als zij geconfronteerd worden met onze rituelen en feestelijkheden rond Kerstmis, Sinterklaas, Pasen en zo verder? Het wordt als progressief ervaren om de eigen gewoonten zoveel mogelijk af te schaffen en nieuwe gebruiken van elders hier te situeren.

Als het gaat om het gebruik in de keuken van bepaalde kruiden die ik nog niet kende, ga ik daar een eind in mee. En het converseren met mensen uit allerlei windstreken is doorgaans interessant, mits van beide kanten een open geest aanwezig is.  Maar huiverig ben ik voor het importeren van allerlei gewoonten uit landen die in één ding uitblinken: intolerantie. En dan komen we helaas in veel gevallen uit bij landen met een islamitische cultuur.

Als het daar nou heel anders eraan toe zou gaan, als vrouwen, anders-geaarden, religieuze minderheden, als die allemaal als gelijken zouden worden behandeld, och, dan zou me dat wel een goed idee lijken. Maar de praktijk is helemaal anders in die landen en daar zit bepaald geen vooruitgang in, eerder een radicalisering van het geloof. En dan denk ik dat we dergelijke denk- en handelwijzen zo veel mogelijk buiten moeten houden.

Wat iemand gelooft, moet ie vooral zelf weten. Maar het probleem is dat met name tegenwoordig in islamitische landen de religie ook de maatschappelijke en politieke orde bepaalt en dat de individuele vrijheid daar niet bestaat. Het is geen prettige gedachte om dit soort gebruiken te importeren.

Voor mij hoeven er in Nederland geen gebedsoproepen via aan minaretten vastgeklonken luidsprekers over de stadswijken te schallen. En als iemand een maand lang wil vasten en (behalve in het donker) geen seks wil hebben, prima, laat gaan. Een ongezonde gewoonte lijkt me, maar ook hier past geen overheidsbeleid. En ik gun eenieder voor wie dat belangrijk vindt, een mooi Suikerfeest. Maar om daar nu een nationale feestdag van te maken, nee, laat maar. Religie hoort zoveel mogelijk thuis achter de voordeur, en zo min mogelijk op straat. Nu de katholieke en protestantse kerk, die toch de basis voor onze westerse cultuur hebben gelegd, langzaam maar zeker uit het openbare maatschappelijke leven verdwijnen, hoeven we daar op straat geen godsdienst voor terug, die in de praktijk niet gelieerd kan worden aan een individuele vrije samenleving.

Intussen wens ik allen een mooi Pinksterweekeinde, of dat nu in de kerk, de moskee of bij de Ikea wordt gevierd.

 

Jo Cortenraedt

 

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Geen categorie

Gerelateerd nieuws