Home > Geen categorie > Topmobiel

Topmobiel

Maastricht, 10 oktober 2013 – Tijdens oldtimerevenement InterClassics & TopMobiel, van 17 t/m 19 januari 2014 in MECC Maastricht, wordt het 100-jarig jubileum van het Italiaanse automerk Maserati uitgebreid belicht. Hiermee is ‘100 Jaar Maserati’ dit jaar één van drie beursthema’s.

Mede door de rijke geschiedenis van Maserati heeft de organisatie voor dit beursthema gekozen. ‘Gedurende de 100 jaar die Maserati nu bestaat, heeft dit toonaangevende automerk interessante veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor het is uitgegroeid tot een icoon in de autowereld. Het merk heeft de afgelopen eeuw zeer zeker niet stilgestaan’, aldus Erik Panis, Manager Exhibitions van MECC Maastricht.

Historie Maserati

Het automerk is in 1914 door de zes gebroeders Maserati opgericht. Van medio de jaren twintig tot de jaren vijftig spitsten de broers zich toe op de productie van raceauto’s. Met name de beroemde Tipo 26, 250F en de Birdcage waren zeer succesvol. Aan het eind van de jaren vijftig zijn ze ook met de bouw van straatauto’s gestart. Het merk bouwde gedurende de jaren zestig en zeventig een reputatie op als producent van exclusieve GT’s. Doordat Citroën het merk in de jaren zeventig overnam, was de hydraulische techniek van Citroën vanaf dat moment in de auto’s terug te vinden. Eind jaren zeventig nam De Tomaso het bedrijf over. Met de ontwikkeling van de Biturbo in 1982, maakte hij met merk bereikbaar voor een groter publiek. Later werd de fabriek onder management van Ferrari geplaatst. Het eerste model onder hun bewind was de 3200GT, welke een acht cilinderbiturbomotor had. Daarna werd er overgegaan op conventionele motoren zonder turbo’s. Deze zijn in de huidige modellen nog te vinden. Recent is Maserati toegevoegd aan Alfa Romeo binnen de Fiat-groep.                    

Maar liefst 30 zeer exclusieve Maserati’s zijn tijdens InterClassics & TopMobiel te zien. Exclusief voor dit evenement stelt het Apeldoornse Louwman Museum één van hun topstukken, namelijk de Maserati 8CM Monoposto Grand Prix Car, beschikbaar.  Ook kunnen de bezoekers van InterClassics & TopMobiel de Tipo 26 aanschouwen. 

Maserati 8CM Monoposto Grand Prix Car

In deze eerste Monoposto (eenzitter) van Maserati reden de beste coureurs aller tijden, waaronder Tazio Nuvolari, Raymond Sommer en Piero Taruffi. Laatstgenoemde behaalde met deze racewagen een derde plaats in de Coppa Acerbo . Een reglementswijziging in 1933 maakte de auto ongeschikt voor de Grand Prix. Toenmalige eigenaar Taruffi besloot hierop de auto tot tweezitter om te bouwen door de carrosserie te verbreden. Nadat Taruffi de Maserati 8CM aan een Zuid-Afrikaanse coureur verkocht, werden er aldaar nog divers races met de raceauto gereden. De Rand Grand Prix in 1937 en  tevens ook de Grand Prix van Zuid-Afrika in 1938 behoren hiertoe. Sinds 1988 is dit topstuk in het bezit van het Louwman Museum.  Inmiddels is de wagen naar zijn oorspronkelijke eenzittervorm teruggebracht.

Tipo 26

De Tipo 26 is de eerste door Maserati gebouwde racewagen. Niet alleen werd deze auto in 1926 gebouwd, ook werd er in dit jaar voor het eerst mee geracet. Door de uitstekende specificaties, werden er destijds al topsnelheden van 180 tot 200 kilometer per uur mee bereikt. Nadat Anthony Hartley de wagen met originele onderdelen renoveerde, namen  J. Cumming en Ronald  Gunter in 1934-35 in Groot-Brittannië ermee deel aan de Southport en Saltburn strandraces.

InterClassics & TopMobiel

InterClassics & TopMobiel is het grootste oldtimerevenement van de Benelux en vindt plaats van 17 t/m 19 januari in MECC Maastricht. De mooiste en meest exclusieve voertuigen in de Benelux, maar ook alles op het gebied van onderdelen en automobilia en de thema’s ‘100 jaar Maserati’, ‘Mustang Big Screen Heroes’ & ‘Pre War Race Legends’ maken het evenement een must voor de oldtimerliefhebber. Dit alles op een record oppervlakte van maar liefst 33.000 m²

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.