Tips voor energiezuinig wonen
Als we de afgelopen periode iets hebben mogen leren dan is het wel dat we meer respect moeten en mogen hebben voor de kleine dingen in het leven. Van de producten uit de streek tot de bezienswaardigheden om de hoek. Ook de natuur is iets om te koesteren en dat doe je anno 2020 op diverse manieren. Een van die manieren is door zuinig te wonen, er is immers geen plek waar je zo veel tijd spendeert en dus zo makkelijk energie kunt besparen!
LED it shine
Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste persoon die wel eens vergeet zijn of haar lampen uit te schakelen. In de snelheid vergeten of simpelweg niet gezien dat het nog brandde omdat het buiten zo licht was. Soms onvoorkombaar maar wel zonde, door slim je lampen te gebruiken kun je namelijk veel energie besparen. Denk hierbij aan LED-verlichting of lampen die op timer werken, altijd uit na 09:00 ’s ochtends en na 12:00 ’s avonds. Toch thuis? Dan schakel je de lampen gewoon handmatig weer aan!
Geld als water
.. of niet; wist je dat we met z’n alle heel veel water verspillen? Simpelweg door de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen (was en is nog steeds heel passé!) spoel je al gauw 2 liter kraanwater weg. Een normale douchekop laat al gauw zo’n 10 liter water per minuut door, in tegenstelling tot 7 liter per minuut in het geval van een energiebesparende douchekop. Afhankelijk van de duur van jouw douchebeurt kan dat dus flink wat water schelen. Of wat denk je van de spoelonderbreker op het toilet?
Warm bad
Als we het dan toch over water hebben: douchen of baden doe je toch het liefst met warm water, maar ook dat heeft zo zijn prijs. En dat kun je om twee manieren oplossen: minder lang warm douchen (er zijn mensen die een timer op het warm water in stellen maar dat is misschien een beetje duivels) of kies voor een zuinige, Atag cv ketel.
Stand by
Soms is uit niet écht uit. De uit-knop op de afstandsbediening van de TV zet jouw beeldbank meestal niet helemaal uit. En dat kost geld. Hetzelfde geldt voor al je andere apparatuur. Het verschil tussen stand by en echt uit kan je aan het einde van het jaar de nodige energiekosten sparen.