Home > Geen categorie > Tips voor een heerlijk weekendje in Limburg en de Euregio

Tips voor een heerlijk weekendje in Limburg en de Euregio

Het bourgondische leven werd haar thuis met de paplepel ingegoten. Zo wordt er in de weekenden uitgebreid gekookt of gaat ze heerlijk met vrienden en familie buiten huis eten. Stèphanie van Heuven van Staereling, Chapeau’s Trafficmanager/Media Adviseur, tipt de ultieme plekjes voor een heerlijk onbevangen en ontspannend weekendje uit in het zuiden.

  • Restaurant 

Ik geef de voorkeur aan een ongedwongen en gezellige sfeer, zoals bij La Bodega in de Platielstraat. Heerlijke tapas, met als ultieme smaakmakers de “boquerones” (gegrilde sardientjes) en de malse kipspiesjes. Met zakenrelaties ga ik graag naar het karakteristieke Café Sjiek. Het “zoervleis” en de oesters zijn daar voortreffelijk. Verder is Rozemarijn in de Havenstraat in Maastricht een fijne plek om heerlijk te lunchen of dineren in een fijne ambiance. Ware smaaksensaties met mooie bijpassende wijnen!

  • Hotel:

In 2011 zeiden mijn man en ik “ja” tegen elkaar in de adembenemende Cellebroederskapel in Maastricht, op loopafstand van het Kruisherenhotel dat behoort tot de Chateau Hotels van Camille Oostwegel. Hier hebben we onze trouwfoto’s laten maken, want er hangt een unieke sfeer in het (voormalig) Kruisherenklooster uit de vijftiende eeuw met de monumentale, gotische kerk. Niemand minder dan Koning Willem Alexander en koningin Máxima verbleven hier vorig jaar tijdens hun bezoek aan Maastricht.

  • Kunst:

Ik bewonder de werken van Antoni Gaudi zoals de indrukwekkende Sagrada Familia in Barcelona en de surrealistische werken van Spaans kunstenaar Salvador Dalí. Onder andere het kunstwerk met de vloeibare klokken is bijzonder. Halverwege maart, tijdens TEFAF in het MECC, is de roden lippen bank van Dali te bewonderen. Een ware blikvanger!

  • Cultuur:

Ik bezoek graag het Theater aan het Vrijthof voor een avond Opera Zuid, musical of een cabaretier. Daarnaast is het jaarlijks terugkerend “bronkfeest” in Eijsden, waar ik sinds drie jaar woon, een must-see voor cultuurliefhebbers. Het vindt plaats vroeg in de zomer, traditiegetrouw twee weken na Eerste Pinksterdag. Op de zondagmorgen trekt een religieuze processie, gevormd door gekostumeerde groepen die de dorpspastoor begeleiden, door de oude kernen en gehuchten van het dorp heen. Daarna gaat dit feest gedurende twee à drie dagen nog verder met (o.a.) reidansen, “cramignons” genaamd. Cultuursnuiven doe ik ook graag tijdens “Vasteloavend”, zo’n drie dagen lang in Maastricht. Het liefst overdag, met de gezellige straatcarnaval en de “Bonte Sturm”.

  • Delicatesse:

Tip: het speltbrood van de Bisschopsmolen in Maastricht, de oudste draaiende watermolen van Nederland en mét een eigen ambachtelijke bakkerij. Bij dit speltbrood móet je de bloedworst van de gerenommeerde keurslagerij Pinckaers in Eijsden eens proberen, een sublieme combinatie. Voor in het weekend of als toetje is de Grenache taart van Peter Lemmens ook een aanrader, hier lik je je vingers bij af!

  • Terras:

In de zomer vertoef ik graag met familie of vrienden  op het terras van Aon ’t Bat in Eijsden of bij Slavante op de St. Pietersberg te Maastricht, allebei met een prachtig uitzicht over de Maas. Vijlen is ook een bijzonder natuurgebied. In de zomer kun je er genieten van het panoramische uitzicht bij Boscafé ‘t Hijgend Hert. Op diezelfde plek kun je in de winterperiode een boswandeling gezellig combineren met het drinken van een speciaal biertje, dichtbij de warmte van de natuurstenen haard. Een romantische aanrader is L’Appetito in Sint Geertruid, een idyllisch plekje waar ze nog steeds authentieke houtgestookte pizza’s serveren.

  • Natuur:

De omgeving van Eijsden is prachtig. Je kunt er heerlijk wandelen in de Eijsderbeemten of in het Savelsbos. Het Savelsbos, 200 hectare groot, is in mijn beleving één van de mooiste bossen van Nederland door de rijke flora en fauna.

Meer tips in de Euregio? Kijk op onze Poort naar het Zuiden pagina.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu