Home > Geen categorie > Theo Hiddema for president

Theo Hiddema for president

Het belooft een spannend en mogelijk spectaculair jaar te worden, 2017. Zeker politiek gezien. In Washington treedt weldra Donald Trump aan als president. Dat zal hoe dan ook zorgen voor opvallende beslissingen. Vooralsnog zou je denken dat ze mogelijk wel de Amerikaanse economie zouden kunnen opvijzelen, vanwege onder meer de investeringen in de infrastructuur. Wel nodig trouwens want in de Verenigde Staten zijn de wegen en bruggen net zo slecht als in Wallonië, op dat gebied de rode lantaarndrager van Europa.

In Duitsland zijn er parlementsverkiezingen en zullen we weten of Angela Merkel kan aanblijven of dat er een heel andere wind gaat waaien. Dat is cruciaal voor heel Europa. En in Frankrijk weten we nu al dat de zittende president niet doorgaat. Maar wie komt ervoor in de plaats: Marine Le Pen, Fillon of Manuel Valls?  Er zal in ieder geval meer ‘law and order’ komen, maar met Le Pen zal Frankrijk zich ook afkeren van Europa, althans van de Europese Unie.

En op wereldschaal niet zo belangrijk, maar in Nederland hebben we toch ook parlementsverkiezingen, in maart al. Het aantal deelnemende partijen is enorm, spijtig dat er geen kiesdrempel is.

Hoewel, voor de lachers onder ons zal het een boeiende verkiezingscampagne worden. We hadden al de Partij voor de Dieren, we kenden al een aantal kleurrijke lieden bij de PVV van Geert Wilders.

In de Kamer zit nu ook de partij van de Turkse president Erdogan, officiëel DENK geheten. Die willen discriminatie tegengaan. Ben benieuwd of ze de niet-moslims toch nog zullen beschouwen als ‘ongelovige honden’ of als gelijkwaardige broeders en zusters.

We hebben ook al een hele tijd de partij 50 Plus. Daar zou ik dus op moeten stemmen, althans qua leeftijd. No way. Ik hou niet zo van partijen die zich richten op een bepaalde doelgroep, zoals vroeger de Boerenpartij van boer Koekoek. Je hebt partijen nodig die het hele land verder willen brengen, niet een deel van het land. Lijsttrekker Henk Krol heeft intern eerst een hoop gedoe gehad met dissidente partijleden en met geld dat niet goed beheerd werd. Zelf komt hij van de Gaykrant, ook al zo’n doelgroep. Dus van de homo’s ging hij naar de ouderen maar ik weet niet of de homo’s binnen de senioren dan weer een voorkeursbehandeling krijgen, als het aan Krol zou liggen. Ingewikkeld allemaal.

Maar het gaat nog bonter worden. We krijgen de Partij voor Nederland. Kijk, dat is nog eens titel. Daar heeft Jan Roos zeker lang over moeten nadenken. Die organiseerde dat referendum over de Oekraïne, waarvan niemand eigenlijk begreep waar het nu werkelijk over ging, maar dat wel de boel in Den Haag en zelfs in Brussel op z’n kop zette.

Dan krijgen we bijvoorbeeld de Vrijzinnige Partij, met een afscheiden lid van 50 Plus als initiatiefnemer. En de Vrouwenpartij, ik neem aan dat die vooral voor de vrouwen zal zijn. We hebben dan de dieren, de vrouwen, de gediscrimineerden, de senioren. En waarschijnlijk nog een paar doelgroepen. Misschien komt er ook nog een partij voor ‘de overblijvenden’. 

Opvallend is ook het Forum voor Democratie van de ‘filosoof’ Thierry Baudet.  Die wil meer referenda, hij wil weg uit de Europese Gemeenschap, de euro op de brandstapel en de grenzen weer dicht.

Of dat de problemen van vandaag zal oplossen is een heel andere vraag, maar opvallend zijn degenen die zich voor deze lijst aanmelden. Zoals Harry Meens, eigenaar van de Alfa-brouwerij in Schinnen. Dan denk ik, oei, Alfa wordt toch geëxporteerd naar een aantal landen en ligt in een regio waar we het moeten hebben van een vrij grensverkeer om handel te drijven. Gaat dat dan wel samen?

En wat dachten we van een van de bekendste advocaten van Nederland, Theo Hiddema?  Die wil straks in de Tweede Kamer. Dat snap ik niet helemaal, want hij vertelde me altijd dat hij tot aan het einde door wilde gaan met zijn strafrechtpraktijk. Aan klandizie geen gebrek, want er loopt zoveel schorem rond, daar is voor bekwame strafpleiters als Hiddema altijd een markt voor.

En hoe rijmt het partijstandpunt van ‘weg uit Brussel en grenzen dicht’ met het feit dat Theo Hiddema zijn chique maatkostuums altijd bij een kleermaker in Brussel gaat halen? Gaat hij in het vervolg dan gewoon naar de C&A in Maastricht? Volgens mij is die nog open.  

Trouwens, ik heb Thierry Baudet ook wel eens horen pleiten voor veel strengere straffen voor boeven. Hoe rijmt dat dan weer met de gewoonte van Theo Hiddema om criminelen van het ergste soort met sluwe juridische vondsten uit het gevang te houden? Hoe gaat hij dat straks in Den Haag aanpakken dan?

Het meest overtuigend vond ik nog het argument van de perfect gesoigneerde advocaat uit Maastricht en Amsterdam (‘het is zo druk Jo, ik moet in beide steden zitten’), waarom hij uiteindelijk toestemde om op de lijst van het Forum voor Democratie te gaan staan. „Hij kwam uiteindelijk met een goede fles wijn langs.”

Dus als Henk Krol met een kist Margaux er naartoe was gegaan, dan was mr. Hiddema mogelijk op een andere lijst terechtgekomen.

Hoe dan ook, ik zie de affiches al voor me: ‘Theo Hiddema for president’.

Het wordt een boeiend jaar. Hoewel, ik droomde vannacht in weemoed dat ik ging emigreren naar Zud-Amerika, ver weg van dit alles. Maar toen ik wakker werd dacht ik, daar is ook niet alles pluis.

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.