Home > Geen categorie > TEFAF Rapport: Kunstmarkt stijgt

TEFAF Rapport: Kunstmarkt stijgt

De wereldwijde kunst- en antiekmarkt is bijna terug op het uitzonderlijk hoge niveau van de jaren voor de recessie. Dit is met name te danken aan verkopen in de Verenigde Staten en stijgende prijzen voor naoorlogse en hedendaagse kunst, aldus een nieuw rapport dat verschijnt in opdracht van TEFAF Maastricht.

The TEFAF Art Market Report 2014 – The Global Art Market with a focus on the US and Chinalaat zien dat de totale verkopen in de internationale kunst- en antiekmarkt in 2013 uitkwamen op €47,4 miljard, een toename van 8% vergeleken met het jaar ervoor. Dit ligt slechts een fractie onder de recordomzet van €48 miljard die werd bereikt in 2007, net voordat de wereldwijde economische crisis de markt deed inkrimpen tot €28,3 miljard in 2009.

De belangrijkste drijvende krachten achter het aanhoudende herstel van de kunst- en antiekmarkt in 2013 waren een toename met 25% van de verkoopwaarde in de Verenigde Staten, die nu weer duidelijk de toppositie in de mondiale markt innemen, en een omzetgroei van 11% in het segment voor naoorlogse en hedendaagse kunst. In de laatste categorie bereikten de veilingverkopen met €4,9 miljard het hoogste niveau ooit, waarbij recordbedragen werden betaald voor werken van kunstenaars zoals Francis Bacon, Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Niet in alle marktsegmenten en alle landen is het herstel echter even sterk.

Het rapport werd samengesteld door Dr. Clare McAndrew. Zij is gespecialiseerd in de economie van de kunstmarkt en oprichtster van Arts Economics. Het rapport wordt jaarlijks uitgegeven door The European Fine Art Foundation, organisator van TEFAF Maastricht.  TEFAF Maastricht is ‘s werelds toonaangevende evenement in zijn soort en vermaard om de kwaliteit van het aanbod, expertise en elegantie.

The TEFAF Art Market Report 2014 – The Global Art Market with a focus on the US and China meldt dat de Verenigde Staten vorig jaar een aandeel van 38% in de mondiale markt hadden (een stijging van 5 procentpunten). China, dat in 2011 de VS kortstondig voorbijstreefde maar vorig jaar een sterke terugval beleefde, herstelde zich licht met een waardegroei van 2% maar zag zijn aandeel in de mondiale markt wat teruglopen tot 24%. Het Verenigd Koninkrijk bleef derde met 20% (een daling van 3 procentpunten), terwijl de Europese Unie als geheel met 3 procentpunten terugviel naar een marktaandeel van 32%.

De belangrijkste bevindingen van het rapport:

●  De internationale kunst- en antiekmarkt bereikte een omzet van €47,4 miljard in 2013, net onder het recordniveau van 2007 en 8% meer dan in 2012.

●  Het transactievolume nam toe in 2013, maar minder sterk dan de omzet. De marktgroei werd dus vooral veroorzaakt door hogere prijzen en niet zozeer door meer verkopen.

●  De verkopen in de Verenigde Staten stegen in 2013 met 25%, een bevestiging van de sleutelpositie die het land inneemt in de verkoop van kunst in het hoogste prijssegment. De VS hadden een aandeel van 38% in de mondiale markt.

●  De Chinese markt herstelde zich licht in 2013 met 2% waardegroei, maar zag zijn wereldwijde aandeel met 2 procentpunten zakken tot 24%. Het is de belangrijkste nieuwere markt.

● Het Verenigd Koninkrijk behield in 2013 zijn derde plaats met een wereldwijd marktaandeel van 20% (een daling van 3 procentpunten), terwijl het aandeel van de Europese Unie als geheel met 3 procentpunten daalde tot 32%.

●  Naoorlogse en hedendaagse kunst vormde het grootste marktsegment. Dit segment groeide in 2013 met 11% en vertegenwoordigde 46% van de waarde van de veilingmarkt voor beeldende kunst.

● De wereldwijde import van kunst en antiek bereikte een recordtotaal van €17.6 miljard in 2012 (een stijging van 19%), een weerspiegeling van het groeiende grensoverschrijdende karakter van de markt.

●  In 2012 was het Verenigd Koninkrijk wereldwijd de grootste importeur en exporteur van kunstwerken, met €6,1 miljard aan import en €5,8 miljard aan export.

●  De online kunst- en antiekmarkt in 2013 wordt conservatief geschat op meer dan €2,5 miljard, oftewel ongeveer 5% van de markt, en kan met minstens 25% per jaar groeien.

●  In 2013 telde de wereld 32 miljoen miljonairs, waarvan 42% zich in de VS bevond. Minstens 600,000 van hen zijn kunstverzamelaars uit het midden- of topsegment.

●  In 2013 verschafte de kunstmarkt wereldwijd werk aan 2,5 miljoen mensen, waaronder ruim 400.000 in de EU, 587.000 in de VS en 300.000 in China.

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.