Home > Geen categorie > Stralende Preuvenetour

Stralende Preuvenetour

Auteur: Jo Cortenraedt

De 17e editie van de Preuvenetour, een fietstocht met bekende Nederlanders onder wie veel Limburgers, had dit jaar een hele nieuwe route, voor het eerst een groot stuk over België.  Dat betekende ook nieuwe stopplaatsen en wel La Butte aux Bois in Lanaken en Vivendum in Dilsen-Stokkem. Ook nieuw was Da Vinci in Maasbracht en helemaal bijzonder was dat daar de enige vrouwelijke 2-sterrenkok van Nederland, Margo Reuten, na een lange ziekteperiode voor het eerst weer publiekelijk haar opwachting maakte. Ze werd overspoeld met omhelzingen van de meer dan 100 renners en hun gevolg, onder wie veel zakelijke sponsoren en horeca-ondernemers. „Bij de uitreiking van de nieuwe Michelin-gids in november in Maastricht hoop ik er weer fit bij te zijn, ik moet nu langzaam aan mijn conditie werken.”

 

Vertrek- en finish was bij Château St. Gerlach, net als La Butte aux Bois en Da Vinci lid van Relais & Chateaux.  Het was dit jaar het langste parcours van maar liefst 160 kilometer, zij het zonder heuvels in tegenstelling tot andere jaren. Tijdens de uitgebreide stops werden renners en gevolg voorzien van culinaire gerechten, zodat het de deelnemers aan brandstof niet ontbrak. En de weersomstandigheden waren ideaal, de zon straalde de hele dag. 

In het peleton zagen we bekende gezichten zoals Jan Smeets van Pinkpop, hotelier Freek van der Valk, oud-voetbaltrainer Sef Vergoossen, Rob van der Wiel (directeur MECC),  Martin Eurlings (burgemeester Valkenburg), Charles van Gogh (directeur Mise en Place), tv-presentator Frits Barend, oud-staatssecretaris Joop Atsman en horeca-icoon Cees Wiltschut.

In het rennersveld ook een afvaardiging van de kunstbeurs TEFAF Maastricht, die luid werden toegejuicht door voorzitter Willem van Roijen en zijn voorganger Ben Janssens, die er speciaal voor uit Londen was overgekomen. De sympathieke handelaar in Aziatische kunst deed zelf driemaal mee aan deze fietstocht, maar vorig jaar kwam hij tijdens een trainingstocht ernstig ten val en was geruime tijd uit de running. „Maar inmiddels ben ik weer bijna helemaal de oude en ga ik in Londen af en toe op de fiets naar mijn galerie. Nee, niet op de racefiets, maar een gewone fiets.”

Pinkpop-baas Jan Smeets, die enkele etappes van de Preuvenetour meefietste, en voor de rest in de supportersbus meereisde, keek tevreden terug op de jongste editie van zijn popfestival, met als klapper de Rolling Stones. „Dat was voor ons natuurlijk een daverend succes. Maar je wil niet weten wat je allemaal moet regelen en waar je je aan moet houden. We zijn nu nog in gesprek met het management of we in ons jaarlijks fotoboek al of en niet een foto mogelijk plaatsen met de heren muzikanten en mij erop. In principe wordt alles op voorhand verboden.”

 De opbrengst van enkele tienduizenden euro’s van de Preuvenetour gaat naar Stichting Under Your Skin Foundation, die zich sterk maakt voor meer zorg voor kinderen met huidafwijkingen. 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.