Home > Geen categorie > Stilstaan bij bevrijding

Stilstaan bij bevrijding

Auteur: Jo Cortenraedt

Dit weekeinde heb ik tal van herdenkingsbijeenkomsten bezocht over de bevrijding van Limburg, nu 70 jaar geleden. Dat deed ik beroepshalve. Maar anders was ik er ook geweest. Het was boeiend, interessant en indrukwekkend te zien dat de bevrijding door de geallieerde troepen in 1944 nog zo leeft, niet alleen onder de ouderen, maar gelukkig ook onder veel jongeren.

Het feit dat we in vrijheid leven, blijkt niet zo vanzelfsprekend, gezien alle ontwikkelingen op het wereldtoneel. Veel mensen beginnen dat gelukkig weer te beseffen. Des te pijnlijker is het dat juist nu het antisemitisme weer flink de kop op steekt. Eigenlijk in heel West-Europa.

Miljoenen onschuldige Joden zijn in de 2e wereldoorlog op de meest gruwelijke wijze uitgemoord, mannen, vrouwen en kinderen. En nu permitteren zich opmerkelijk veel mensen om er niet alleen lugubere grappen over te maken, maar ook om Joden op straat aan te vallen, om Joodse instellingen te beschadigen, en ga zo maar door.

Waarom? Omdat de idiote gedachte van een übermensch, of in ieder geval een verschil in kwaliteit tussen rassen en culturen, nog altijd bestaat. Zo’n 70 jaar geleden waren het vooral de Duitsers die dachten dat zij het leidende volk waren, en de rest aanzienlijk minder. Zeker de Joden.

Nu zijn het vaak rechts-extremisten (dat waren de nazi’s natuurlijk ook) maar zeker ook vele moslims die de Joden beschimpen. Ze vinden dat heel normaal, hebben dat van huis uit meegekregen. En aangezien nogal wat moslims die in het westen wonen, niet het vrije en democratische gedachtegoed van hun ‘nieuwe’ land hebben overgenomen, geven ze blijk aan hun haat ten opzichte van Joden. Zoals ze dat ook doen ten opzichte van homo’s bijvoorbeeld.

Los van het feit dat er uiteraard geen enkele reden is om tegen Joden te zijn – integendeel, velen blijken over een meer dan gemiddelde intelligentie te beschikken – zouden juist de immigranten in West-Europa, zij die rekenen op gastvrijheid in hun nieuwe vaderland, zich zelf niet moeten bedienen van discriminatie. Vaak wordt er door immigranten geklaagd over discriminatie. Soms terecht, soms onterecht. Maar het laatste dat zij dan zouden moeten doen, is zelf discrimineren.  Dat gebeurt overigens ook onderling. De ene immigrant is de ander niet, daarin ziet men ook gradaties. De een voelt zich verheven boven de ander. Soms zelfs binnen dezelfde religie. 

We hebben al 70 jaar geen oorlog meer gehad in Nederland en België. Om dat zo te houden, is het zaak om vooral onze westerse normen en waarheden, als het gaat om vrijheid van denken en gelijkheid, overeind te houden. Dat moeten we zelf doen als autochtonen, dat horen de nieuwkomers ook te doen. Zonder enige twijfel hierover.

Jo Cortenraedt 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.