Home > Geen categorie > Stem van het zuiden 20/04

Stem van het zuiden 20/04

Het zuiden wordt vaak gezien als het bourgondische stuk van Nederland. Het leven van goed (en veel) eten, beschaafde mensen en veel natuur. Dit is vaak waar Limburg als enige om bekend staat en verder wordt er vaker geen woord gerept over dit gedeelte van Nederland. Dit is juist de grote kracht, maar tevens ook een zwaktepunt van ‘het Zuiden’.

Het zogenaamde rustige leven in het heuvellandschap heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen de shoppingstad Maastricht, het ongerepte heuvellandschap en het overheerlijke rustieke eten.

Limburg staat op de rand van veel nieuwe technologische ontwikkelingen, spannende samenwerkingsverbanden, uitmuntende scholen en universiteiten en een grote diversiteit in kunst en cultuur.

Doordat er zo weinig aandacht aan besteed is door mensen van buitenaf heeft deze ontwikkeling zich ook kunnen uitbreiden tot grootschalige projecten die geleidt hebben tot op het punt waarop ze zich nu ontwikkeld hebben. Een grote bijkomstigheid is dat deze provincie grenst aan België en Duitsland. Er wordt al vol op samengewerkt met steden, zoals Aachen en Hasselt om dit gebied nog aantrekkelijker te maken dan het al is.

Limburg is daarom ook niet de minste als het aankomt op nieuwe technologische ontwikkelingen, grootschalige bedrijven en een uitgebreide agenda in kunst en cultuur.

Zelf, wonend in Maastricht, vind ik deze ontwikkelingen uiterst interessant. Ik zag Maastricht en het Limburg vroeger ook altijd als een bourgondische provincie die verder weinig te bieden had. Nu studeer ik al een aantal jaar in Maastricht en dit bevalt heel goed, aangezien deze veranderingen en ontwikkelingen steeds vaker en grootser opduiken, waardoor men als inwoners er ook veel van merkt. Er zijn steeds meer exposities, symposiums, bezienswaardigheden en noem maar op, waaraan men kan deelnemen.

Vooral de laatste jaren komt Limburg steeds meer naar buiten met deze plannen en ontwikkelingen worden steeds sneller en serieuzer opgemerkt door de omgeving eromheen. En niet zonder succes. Doordat deze plannen steeds meer naar buiten treden, worden ze nog grootser en beter ontwikkeld, waardoor (niet alleen) Maastricht als hoofdstad, maar de gehele regio steeds meer te bieden heeft en een aantrekkingsgebied wordt voor de mensen die er al wonen, maar zeker ook de mensen die Limburg eerst alleen maar zagen als een rustiek stuk land waarin je rustig kan wonen en lekker kan eten.

Ik hoop dat deze ontwikkeling, om steeds meer naar buiten te treden, dan ook een stijgende trend blijft hebben. Zodat als ik straks klaar ben met studeren, Limburg niet alleen maar gezien wordt als bourgondisch, maar zoveel meer te bieden zal hebben en een heus creatief en technologisch vernieuwend gebied wordt. Want deze potentie heeft het gebied altijd al gehad, en hopelijk zal Limburg met deze ontwikkeling werkelijk laten zien dat deze potentie altijd al schuil ging achter dit bourgondische masker.

Maarten van Mulken

Reageren kan hieronder!

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.