Home > Geen categorie > Slecht humeur? Eet een banaan!

Slecht humeur? Eet een banaan!

Toen ik nog bij een luxe privékliniek voor verslaafden werkte plaatsten we iedere middag na de lunch een grote kom met vers fruit op tafel. Druiven, kiwi’s, appels, bananen. Nog geen kwartier later waren de bananen al op.

 

Je kunt stellen dat men bananen lekker vond. In feite was dat ook zo, maar waarschijnlijk werd de gedachte erachter nog heerlijker gevonden. Bananen zijn namelijk superfoods. En zouden onder andere depressie en katers bestrijden, je slimmer maken en je beschermen tegen diabetes, astma en blindheid.

Banaan, lekker als tussendoortje

Dat de banaan een gewilde snack is werd me toen al duidelijk. Volgens de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT) eet ongeveer 20 procent van de Nederlanders dagelijks een banaan. Niet per se als superfood, wel vaak als lekker tussendoortje. Om de lunch mee af te sluiten.

Is meer dan 1 banaan per week ongezond?

Maar jammer is dat menigeen denkt dat het ongezond is om meer dan 1 banaan per week te eten. Of dat het slecht is voor de lijn. Niet helemaal waar. (Al is het belangrijk om energie te blijven verbruiken). Bananen zitten namelijk ook boordevol goede stofjes:

  • Kalium: Dit mineraal zorgt voor het goede functioneren van je hart en reguleert een normale bloeddruk. Daarom zou (relatief gezien) het regelmatig eten van bananen met 40 procent de kans op een hartinfarct kunnen verminderen volgens de England Journal of Medicine.
  • Meer energie: Professionele tennissers zie je vaak naast hun felgekleurde energie drankjes ook nog steeds een banaantje eten. Kalium, vitamine B6 en voornamelijk natuurlijke suikers zorgen voor een langdurige energie-boost en een betere samenwerking tussen je zenuwen en spieren.

Maar suikers zijn toch niet goed voor je? Bij een banaan in zekere zin wel, omdat ze samen komen met vezels, wat ervoor zorgt dat je een voller gevoel hebt en je jouw lichaam dus de tijd geeft om de suiker als brandstof te gebruiken; in plaats van het op te slaan als vet.

Geluksmakertje

Maar het mooiste van zo een banaan is dan toch wel dat het de aanmaak van serotonine bevordert. Dit is een neurotransmitter met een kalmerende werking en laat je zodoende vrolijker voelen. Het kan goed helpen bij angst, depressie en slaapproblemen. En zo komen we tot de conclusie dat een simpel banaantje dus ook een snelle en effectieve do-it-yourself therapie is…

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.