Home > Geen categorie > “Roda hoort thuis op het hoogste niveau”

“Roda hoort thuis op het hoogste niveau”

Elke zondag publiceren we een gastblog onder de naam “De Stem van het Zuiden”. Heb je zelf ook een leuke blog? Bekijk dan deze pagina en stuur jouw artikel op naar marketing@chapeaumagazine.com!

 

“Roda hoort thuis op het hoogste niveau”

Als Maastrichtse in de voetbalwereld wordt mij wel eens gevraagd: van welke club ben je fan? MVV? Roda? Fortuna? Het antwoord is Ajax. Desalniettemin heb ik zeker weten sympathie voor de Limburgse clubs. En Limburgs voetbal op het hoogste podium in Nederland – de Eredivisie – staat inherent aan Roda JC.

De club uit Kerkrade heeft nog nooit een stap terug hoeven doen in de 41-jarige historie in het betaald voetbal. De club won 12 jaar geleden nog in Europees verband van het grote AC Milan, maar was de afgelopen jaren al door de ‘degradatie-naald’ gekropen. Sinds zaterdagavond is die degradatie alsnog een feit. En ik vind dat een schande, maar ook zonde. Waarom? Omdat er bij een voetbalclub als Roda voldoende mogelijkheden zijn om te functioneren als een goede middenklasser (en wellicht zelfs subtopper), die Limburg in de Eredivisie vertegenwoordigt. Mede door een minder presterend eerste elftal en nog mindere prestaties op technisch gebied heeft Roda de rode kaart ontvangen en kan het vertrekken. De keuze om (midden in het seizoen) een nieuwe trainer aan te stellen zonder Eredivisie-ervaring vind ik nogal frappant. Dit werkt wellicht voor een club als Ajax (die Frank de Boer december 2010 als hoofdcoach aanstelde), maar vechtend tegen een degradatie-spook heeft dit duidelijk niet gewerkt. De grootste schande is misschien nog wel dat de club volgend seizoen in de tweede voetbaldivisie van Nederland speelt. In een regio met potentie, met een meer dan redelijke begroting en een stadion van bijna 20.000 man kan dit eigenlijk niet. Even ter vergelijking: bij een gemiddelde thuiswedstrijd van een andere club van het tweede niveau – Almere City – zitten ongeveer 1.000 supporters op de tribunes.

Ook op organisatorisch vlak is het bij Roda het afgelopen jaar behoorlijk onrustig geweest, wat direct of indirect, invloed heeft gehad op de prestaties van het eerste elftal. Daarom wordt het tijd voor de club om in rustiger vaarwater te komen. Dit, in combinatie met een coach die de nodige ervaring heeft en een goed op elkaar afgestemd team, kan er voor zorgen dat Roda (na één jaar tweede divisie) gewoon weer terugkeert in de Eredivisie.

Al met al is en blijft Roda een traditieclub, die terug op het hoogste niveau hoort.

Nathalie Bastiaans (werkzaam bij het Amsterdamse voetbalmarketingbureau SoccerID).

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.