Rob Graafland
Jarenlang hebben we de meesterwerken van Rob Graafland moeten missen. Maar daar komt verandering in. Vanaf 15 oktober 2013 is een kleine selectie topstukken van deze Maastrichtse schilder en illustrator te bewonderen in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht. Een thema dat tevens het museum weer nieuw leven doet inblazen.
“Uit het oog, uit het hart”, is nooit het geval geweest met Rob Graafland. Althans, niet als het aan het Museum aan het Vrijthof ligt. Juist omdat haar nieuwe motto De Culturele Huiskamer van Maastricht is, zal het vanaf nu niet alleen een museum van de stad zijn, maar ook voor de stad. Zo is de tentoonstelling van Rob Graafland de eerste uit een reeks die de komende maanden zullen plaatsvinden, over thema’s die in de belangstelling van het Maastrichtse publiek liggen.
Meer over Rob Graafland
Geboren in Maastricht. Liefhebber van zijn stad. Maar Rob was meer dan zomaar een Maastrichtenaar. Hij bewees zijn liefde voor het mooie Zuiden op een bijzondere manier: door te schilderen. Sinds hij afstudeerde aan de Amsterdamse Rijksacademie voor Beeldende Kunsten ontwikkelde hij zijn impressionistische-, Rembrandt-achtige stijl verder door. Hij reisde naar Amerika om daar te proeven van de artistieke ontwikkelingen (1905), exposeerde met andere grote meesters zoals Piet Mondriaan en Jan Sluijters in het Stedelijk Museum in Amsterdam (1910) en richtte verschillende kunstenaarscollectieven op, waaronder de Limburgse Kunstkring en De Zondagsschool voor Decoratieve Kunsten. Volgens Rob was de waargenomen werkelijkheid de enige optie. Daarom nam hij ook vaak zijn leerlingen mee naar de oevers van de Maas, de Sint Pietersberg of het Jekerdal, om daar de natuur te bestuderen en na te schilderen. Naarmate Graafland ouder werd, veranderde ook zijn schildervisie. Niet alleen werd hij pessimistischer, ook verruilde hij zijn romantische stijl voor steeds meer symboliek en bredere, krachtigere penseelstreken uit een gedurfder kleurenpalet. Op 28 april 1940 overleed hij.