Home > Geen categorie > Qatar Airways? Nee, dank u

Qatar Airways? Nee, dank u

Auteur: Jo Cortenraedt

FC Barcelona heeft Qatar Airways als shirt-sponsor, concurrent Real Madrid maakt reclame voor Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai het bekende financiële paradijs is.

In beide gevallen zullen heel veel Arabische oliedollars vloeien naar deze Spaanse topclubs en dat geld kunnen ze weer gebruiken om de waanzinnige salarissen van Messi, Ronaldo en de andere voetbalsterren te betalen.

Ik vind dat een spijtige ontwikkeling, had liever een Spaanse of Europese clubsponsor gezien. De voetbalclubs vallen wel snel voor het grote geld. Engelse clubs laten zich opkopen door rijke maar soms ook wazige Russische miljardairs en in Nederland is bijvoorbeeld ADO Den Haag eigendom van een Chinese rijkaard. Wat heeft die man nou voor een binding met zo’n club? Geen.

Maar bij die Spaanse clubs komt daar nog iets anders bij. In een aantal landelijke kranten staat dit weekeinde te lezen dat een jonge Nederlandse vrouw al drie maanden in de gevangenis zit in Qatar omdat ze aangifte heeft gedaan van verkrachting. De dader zit overigens ook in de gevangenis. Maar in Qatar en in veel andere Arabische landen wordt een slachtoffer van verkrachting automatisch bij de wet beschuldigd van seks buiten het huwelijk en daar staat drie jaar gevangenisstraf op.  

Je kunt het je niet voorstellen maar het is de praktijk. Dat betekent dat de positie van de vrouw in dit soort landen allerbelabberdst is en dat zij als minderwaardig wordt gezien ten opzichte van de man. Het betekent ook een middeleeuwse kijk op seksualiteit. En het lijkt mij een flagrante schending van de mensenrechten.

De Nederlandse ambassade probeert haar nu vrij te krijgen, maar daar zit voorlopig nog geen vaart in.

Het is alom bekend dat de mannen die in dit soort landen de dienst uitmaken, en dan vooral de rijke laag, zich stiekem graag bedienen van prostituees, als ze niet zelf al beschikken over een heel harem.

Maar naar buiten toe zijn ze de vroomheid zelf en houden ze zich vooral bezig met bidden.

De Nederlandse vrouw, de 22-jarige Laura uit Utrecht, is door een Arabier gedrogeerd, naar een appartementencomplex gesleept en daar misbruikt. Ze heeft niets meegekregen van deze ellende, maar voor haar is het een drama. En de politie stelde haar doodleuk de vraag ‘Why did you fuck with him?’

Jawel, de wetten in Qatar voorzien wel in een oplossing zonder een gevangenisstraf, namelijk dat Laura trouwt met haar verkrachter, dan is ze van alle problemen af. De man in kwestie heeft dat voorstel inmiddels ook aan haar gedaan. Voor ons Europeanen lijkt dat onwerkelijk, maar in dit soort landen denkt men zo.

Laura is een individueel voorbeeld, maar het is geen incident, doch de alledaagse praktijk in landen als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Om over een land als Saoedi-Arabië nog maar te zwijgen, daar mag een vrouw niet eens autorijden.

Ik heb dan toch een dubbel gevoel als ik Ronaldo zie scoren in een shirt met de tekst ‘Fly Emirates’ of Messi zie dribbelen met ‘Qatar Airways’ op zijn lijf. Ze maken promotie voor landen waar vrouwen als minderwaardig wezen worden behandeld.

Natuurlijk, ik weet ook dat vliegen met dit soort maatschappijen een hele luxe is. Met alle dranken aan boord trouwens, want de streng islamitische wetten gaan niet mee de lucht in. Meer comfort dan bijvoorbeeld bij KLM of bij Air France (als de piloten daar een dag niet staken toevallig). Maar dat is nogal logisch, als de Arabische overheden daar zoveel oliedollars in hun vliegmaatschappijen pompen. Daar valt niet tegenop te concurreren.  

Ik denk dat wij westerlingen op morele gronden eens wat kieskeuriger zouden moeten worden, of we nou vliegen of voetballen.

 

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.