Home > Geen categorie > Protest als standaardhouding

Protest als standaardhouding

Auteur: Jo Cortenraedt

Je hoeft niet alles voor zoete koek te klikken, dus enig protest zo af en toe, dat kan heel zinvol zijn. Dat hoort bij een geëmancipeerde bevolking. Alleen, je hebt ook ‘beroepsprotesteerders’, die beginnen al te schreeuwen voordat ze weten waar het over gaat.

In de ogen van die mensen deugt ook niks in onze maatschappij. Geen enkele minister, wethouder of ambtenaar kan ook maar iets goed bedenken. Het is allemaal niks. Daar kom je natuurlijk niet echt verder mee.

Vandaag is Sinterklaas op tientallen plaatsen in Nederland aangekomen. Knap van die man om op zoveel plaatsen tegelijk te kunnen verschijnen. Dat is nog eens ‘time-management’. Zelfs buutnereedner Pierre Cnoops kan daar niet tegenop. Op een gunstige avond kan hij wel drie of vier optredens door Limburg verzorgen, mits de locaties niet te ver van elkaar liggen. Maar de Goedheiligman verslaat hem met gemak. En dat ook nog zonder honorarium, hij deelt alleen uit, in plaats van dat hij ontvangt.

Maar als ik dan lees dat op een van onze autowegen een aantal voertuigen op elkaar zijn gebotst, vanwege protesten tegen Zwarte Piet en vanwege protesten tegen die protesteerders, dan begin ik me toch ongemakkelijk te voelen. Zijn we niet wat te ver doorgeschoten in die discussie?

Ik zag dat in Maastricht duizenden ouders en grootouders met kleine kinderen naar de Sint zijn komen kijken. Iedereen had blijkbaar plezier. Veel Zwarte Pieten maar ook een paar van die types die voor bruin hadden gekozen of voor ‘roetvegen’. Nou ja, ook goed, wat maakt het uit.

Een strak georganiseerd protest is er in Zuid-Limburg wel tegen elke vliegbeweging die vanaf Maastricht Aachen Airport plaatsvindt. Daar kun je van alles van zeggen, maar wat me vooral opvalt, is de enorme overdrijving, als je dat vergelijkt met luchthavens overal te wereld. Ik vermoed dat het niet grote groep tegenstanders is, maar hun regie is koersbestendig. Deze week kondigde de reisorganisatie Corendon aan om komende zomer naar 12 bestemmingen vanaf Maastricht te gaan vliegen. Daarmee herleven de oude tijden dat Limburgers niet meer lange reizen naar Schiphol of andere vliegvelden hoeven te maken, om op vakantie te gaan. Ik zag veel positieve reacties op de sociale media en ook mensen die ik sprak, waren er enthousiast over.  

Maar meteen kwam er weer het vaste protest. Het uitvoeren van welgeteld 2 passagiersvluchten door Corendon per dag, met ook nog een geluidsarm toestel zoals de Boeing 737-800, zou bijzonder slecht zijn voor de leefbaarheid in Zuid-Limburg en meer in het bijzonder het toerisme. Dan denk ik, mag het overdrijven een onsje minder? Op drukke luchthavens zoals Schiphol of Zaventem vertrekt er zowat elke minuut een kist, ik kan me goed voorstellen dat omwonenden daar niet vrolijk van worden. Maar 2 per dag, waar hebben we het over? Natuurlijk, daar komen gemiddeld zo’n 4 vrachtvluchten per dag bij, en die worden wel degelijk met zware toestellen uitgevoerd. Bij het opstijgen hoor je die zeker. Maar de bewering dat een aantal vluchten, die je gemakkelijk op de vingers van twee handen kunt uittellen, het hele toerisme in Zuid-Limburg in gevaar brengt, dat is meer gedram dan realiteit. Het wordt dan een soort religie op zich, waarbij geen ruimte is voor welke nuance dan ook.

Ik denk zelf dat het milieu er wel bij vaart, dat Corendon vanaf Maastricht gaat vliegen. Wij Limburgers waren toch al van plan op reis te gaan. Alleen moesten we dan de auto nemen naar Amsterdam, Brussel, Düsseldorf, Keulen of Charlerloi. Duizenden lange ritten, heel slecht voor het milieu. En nu hoeven we pakweg maar een kwartiertje te rijden. Dat scheelt nogal aan uitstoot.

Als het aan de tegenstanders ligt, dan sluit de Limburgse luchthaven. Los van al het banenverlies leidt dat vooral tot een serieuze isolatie van de hele regio. Het MECC bijvoorbeeld kan het dan schudden. En nog meer jongeren gaan dan elders wonen en werken, in de Randstad bijvoorbeeld, van waar je wel de hele wereld kunt bereiken, en omgekeerd.

Een regio die niet goed bereikbaar is, door de lucht, via het spoor, via de weg en via het water, die heeft geen gunstig economisch perspectief. Dat kun je overal in de wereld constateren.

Als ik Corendon was, zou ik ook in de winter op Maastricht gaan vliegen. Dat is vooral voor Sinterklaas gemakkelijker vanuit Spanje. Plaats genoeg op ‘Beek’ om die volgend jaar daar massaal op te vangen. ‘Hoor wie komt daar kinderen?’ en hup staat ie op de landingsbaan.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu