Home > Geen categorie > Prachtige Limburgse prestaties in de Tour

Prachtige Limburgse prestaties in de Tour

Auteur: Kevin Hoffmans

De Tour de France is afgelopen en dus kan er gepraat worden over de prestaties. Namens Limburg reden Roy Curvers en Tom Dumoulin in de Giant-Shimano ploeg zeer verdienstelijk mee in de grootste ronde van het jaar. Ook is Laurens ten Dam in dit verslag meegenomen, omdat hij al vele jaren in Maastricht woont.

Roy Curvers uit Haelen is met zijn 34 jaar de oudste van het stel. Niet voor niets ook dat hij vaak wordt gezien als de wegkapitein van zijn ploeg. De Giant-Shimano ploeg is naar de Tour gekomen voor maar een doel. Zo veel mogelijk sprintetappes pakken met de 2 Duitse topsprinters Marcel Kittel & John Degenkolb. De functie van Roy daarin is zeer belangrijk. Elke ploeg heeft zijn eigen trein om de sprinter te beschermen. Het is de taak van Roy om in de laatste kilometeres de trein zo te positioneren, dat de rest van de ploeg alleen nog maar de sprint hoeft in te zetten i.p.v. te manouvreren. In de eerste 4 dagen leverde dat 3 etappezeges voor Kittel op en op de Champs-Elysée kwam daar nog een vierde bij. Chapeau dus voor Roy, want zoals Kittel al zei: “Deze overwinningen zijn te danken aan het geweldige team dat ik om mij heen heb”. Roy is op een mooie 112de plaats geëindigd in het klassement.

Op de foto ziet u Roy Curvers voorop rijden als de wegkapitein van de ploeg.

Roy Curvers

Tom Dumoulin is met zijn 23 jaar de benjamin van de ploeg. De Maastrichtenaar heeft een nagenoeg vrije rol gehad en dat was ook te zien aan zijn uitslagen. In voorbereiding op de Tour werd hij zelfs 5de in de Ronde van Zwitserland en een week voor de Tour werd hij Nederlands kampioen tijdrijden. Tom heeft deze Tour niet stilgezeten, want er waren veel ontsnappingen waar de Limburger bij zat. Dit leverde hem in etappe 7 en 9 een keurige 4de plaats op. Ook in de bergetappes eindigde hij veelal bij de eerste 40. In interviews met de NOS was te horen en te zien dat hij het naar zijn zin had. Op de voorlaatste dag stond een tijdrit van 54 kilometer op het programma. In 1 uur en 8 minuten reed hij bijna van Maastricht tot aan Weert. Het leverde hem een zeer verdienstelijke 2de plaats op en een mooi vooruitzicht op komende wedstrijden. Uiteindelijk werd Tom 33ste in het algemeen klassement. Knoop dit in uw oren, we gaan nog veel van Tom Dumoulin horen! 

513Tom Dumoulin

En dan is er als laatste nog onze Laurens ten Dam. De in Maastricht wonende renner, die voor Belkin weer een gooi mocht doen naar een hoge klassering in het klassement. Vorig jaar hebben we gezien dat rekening gehouden moet worden met “Bau & Lau”. Laurens bereide zich voor door helemaal alleen een hoogtestage te houden in America. De eerste week was geen probleem voor Laurens en zonder te vallen stond hij rond de 15de plaats in het klassement. Na een 13de plaats vorig jaar, hoopte hij stiekem op een top-10 klassering na 21 etappes. De 2de en 3de week lagen Laurens uiteindelijk toch beter en vaak was het zo dat hij als eerste Nederlander de finish passeerde. Typisch aan Laurens is dat hij helemaal kapot is als hij de finishlijn heeft gepasseerd. Verzorgers van Team Belkin zorgen dan voor het afvegen van het slijm en snot dat op zijn baard geplakt zit. Het is een beeld dat laat zien hoe iemand kan afzien op een berg. Voor de tijfrit stond Laurens 8ste en de veteraan genaamd Haimar Zubeldia is hem op 8 seconden nog voorbij gegaan, zodat Laurens op een puike 9de plek is geëindigd in de Tour de France. 

Laurens Ten Dam

De renners reizen momenteel van hot naar her om mee te doen aan allerlei criteriums. Op 1 augustus kunt u in Heerlen gaan kijken naar de jaarlijkse Raboronde en op 6 augustus staat de Ridderronde in Maastricht voor de 30ste keer op het programma. 

En aangezien Ger Koopmans met een delegatie naar de Tour is geweest om te praten over een mogelijke etappe door Limburg, kunt u het hele circuit hopelijk in 2015 of 2016 aanschouwen door fijn voor uw huis onze Limburgse renners aan te moedigen.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu