Home > Geen categorie > Parkstad als ’s werelds mooiste vakantiebestemming

Parkstad als ’s werelds mooiste vakantiebestemming

 

Het is feest in Parkstad, de verzamelnaam voor de steden in wat vroeger de Oostelijke Mijnstreek werd genoemd. Op een internationaal toeristisch evenement in het Amerikaanse Dallas is deze Limburgse regio uitgeroepen tot de beste toeristische regio van de wereld. Dat is niet alleen heel positief nieuws, het lijkt ook heel verrassend nieuws. 

Inwoners van Heerlen, Kerkrade en andere gemeenten in Parkstad werden op straat geïnterviewd en de meesten waren zeer verbaasd. En terecht, want ook zij beseffen dat ze echt niet de mooiste vakantieplek te wereld zijn. Het is hier geen Côte d’Azur, geen Seychellen, geen Miami South Beach. Hoewel dat na een tijdje misschien ook gaat vervelen.

Nummer 2 in de wedstrijd voor de award van ‘destination’ was Waterfront in Kaapstad. Ik zal u zeggen, als we met z’n allen met een groot schip daarnaar toe varen, dan ben ik bang dat de meeste inwoners van Parkstad niet meer terug willen komen. Dit is zowat het mooiste stuk van Kaapstad, geweldig gelegen aan de zuidpunt van Afrika, pal aan de oceaan, met rond het binnenmeer – vol met jachten – heel sfeervolle terrassen, restaurants en fraaie hotels. Er heerst een gezellige drukte, her en der klinkt er live muziek en wordt er gedanst.

Dat is toch een heel andere ambiance dan in het centrum van Heerlen, Brunssum of Landgraaf, met alle respect.

Maar, daar gáát het niet om. Dat de prijs naar Parkstad is gegaan, is voor 90 procent de verdienste van Anya Niewierra, directeur van de VVV Zuid-Limburg. Zij is zo slim en doortastend geweest om – door haar internationale contacten en ervaring – adequaat in te springen op de kans om als regio in te schrijven voor deze competitie. En zij heeft gedacht, we zijn weliswaar een outsider en zeker niet de mooiste regio, maar als we het goed aanpakken, dan kunnen we toch een kans maken met als hoofdargument: hoe verander je een vervallen industriële regio in een aantrekkelijke groene woonomgeving met toeristische attracties voor het grote publiek? Met onder meer GaiaZOO en Snowworld kon ze laten zien dat het werkt.

Anya Niewierra heeft meesterlijk gespeeld op een internationaal schaakbord en heeft de buit binnengehaald. Degenen die misschien binnenskamers eens gemompeld hebben of het na al die jaren niet eens tijd werd voor een nieuwe directeur, staan nu volledig in hun hemd. Er zijn er maar weinigen in dit land en daarbuiten, die een toeristische organisatie zo’n invloed en kracht weten te geven.

En na het succes van Serious Request is deze prijs een nieuwe kans voor de hele regio om het zelfvertrouwen verder op te krikken. Met de kracht van IBA Parkstad liggen er creatieve en financiële kansen om de streek verder op te laten stomen in de vaart der volkeren.

Het is niet alleen goed nieuws voor Parkstad, maar voor heel Limburg en de grensstreek. Want al die aparte gebiedjes, allemaal leuk, maar als je internationale toeristen wilt trekken, dan moet je groter gaan denken. Dan moet je je gaan presenteren als Euregio, waarin je kunt skiën in Landgraaf, flaneren in Maastricht, fietsen in het Heuvelland en cultuur snuiven in Aken en Luik. Want voor de gemiddelde Amerikaan en Chinees zijn we sowieso maar een postzegel. Maar wel eentje die nu een extra mooie stempel heeft gekregen. Chapeau voor Anya.

 

Jo Cortenraedt

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.