Home > Geen categorie > Overwin je herfstblues

Overwin je herfstblues

Auteur: Yoëlle Smith

Waar we bij wijze van spreken gisteren nog een nipje namen van onze chardonnay, terwijl de nazomerse zonnestralen ons zicht verblindden, worden we nu keihard geconfronteerd met de herfst. À la Game of Thrones: winter is coming.

Bij mij is de herfstblues in elk geval een keihard feit. Naast de sleur van het harde werken, brengt de regen en de eerste grillige wind nou ook niet echt sjeu in mijn mood. Het enige goede aan dit herfstweer is dat ik een prima excuus heb om mijn hardloopschoenen te laten staan. Hoe dan ook, merk ik dat ook veel mensen om me heen met deze dip te maken krijgen. Zelf ben ik vast van plan om niet te lang te blijven hangen in deze blues. Dus kop op en boost je positivity level met deze tips om – net als ik – uit je herfstdip te komen.

Moeder natuur
Iets wat je niet zo snel doet als je in een dipje zit, maar toch écht key is… Ga erop uit in de natuur! Al is het dat kleine parkje achter je huis of het dichtstbijzijnde bos. Het is ongelooflijk wat natuur kan doen met stressvolle koppies en gedachten. Schakel af, laat je telefoon thuis (of zet hem op zijn minst op vliegtuigstand) en luister naar de geluiden om je heen. De vogels, de krekels en andere beestjes of dieren. Kijk naar hoe de bladeren van de hoge bomen waaien. Ben je bewust van het kleine leven om je heen.

Voor workaholics is dit vaak lastig. De rationele rouwdouwers onder ons vinden al dat mindfulness gedoe maar zweverig. Maar even afschakelen maakt je juist des te productiever. En productiever zijn = meer tijd = meer geld. Kaching!

Sport
Zojuist had ik het nog over dat excellente excuus om met nat weer niet buiten te hoeven sporten. Mijn collega Xavier denkt daar anders over: wanneer ik zijn dagelijkse ochtendrun gevolgd door #NoExcuses #JustDoIt op InstaStory zie, mag ik me ook niet laten tegenhouden door een beetje wind en wat regen. Zuchttttt… Thanks voor de reality check Xavier!

Ik weet best dat mijn excuus niet de oplossing is en dat sporten juist batig is voor lichaam én geest. Dus ook hiervoor dien je tijd vrij te maken. Wederom een goede tip voor de workaholics: je hoofd krijgt veel meer ontspanning en rust wanneer je hardloopt in plaats van dat je een Netflix-marathon loopt. 

Het mag er zijn
Door de samenleving – inclusief de media – wordt ons eigenlijk een beetje opgelegd dat we altijd blij en positief horen te zijn. Als iemand je vraagt of alles goed is, heeft diegene niet per se de intentie om te vragen hoe het écht met je is. Het dient meer als ijsbreker. We gaan er per direct vanuit dat alles wel oké gaat. Mocht dit onverhoopt niet zo zijn, dan willen we het eigenlijk niet weten, of juist wél, maar dan enkel voor de juice (de roddels).

Ik zou iedereen dan ook graag willen meegeven dat het nare gevoel er best mag zijn. Je mag je k*t of depri voelen. Niet alles kan 24/7 perfect gaan. En vrijwel niemand kan altijd even happy zijn. Dat is het leven.

Accepteren dat het even een dagje (of langer) wat minder gaat, geeft je alle vrijheid om tot je zelf te komen. Veel beter dan de drang te blijven voelen om elke dip of leegte in jezelf zo snel mogelijk ‘op te vullen’, in de hoop dat je je zo snel mogelijk gelukkiger voelt. Want lukt dit laatste niet – wat vaak het geval is – dan voel je je eigenlijk nog rotter: je legt jezelf immers weer een gevoel van falen op. Je hebt afleidingen gezocht, je hebt mensen opgezocht, je hebt leuke dingen gedaan, je hebt geen redenen meer om je rot te voelen… Of toch wel? Het mag er zijn, laat  het dus fijn zijn!

Shopping therapy
Tja, dames: ik weet dat jullie al even zitten te wachten op deze: shopping therapy! Yes Yes Yes! Hoewel het bewezen is dat een aankoop geluk geeft die van korte duur is en ervaringen en belevenissen (denk aan reizen, activiteiten, nieuwe herinneringen maken) je een wat langer geluksgevoel bezorgen, ben ik toch een voorstander van mindful shopping therapy. Wat ik daarmee bedoel is dat je jezelf best eens mag verwennen. Sommige vrouwen en mannen zijn niet altijd helemaal tevreden met hun lichaam. Een mode item kan daarin verandering brengen. Wanneer juist die ene jurk je rondingen omarmt en ze jou een boost van zelfverzekerdheid geeft: kopen! Wat zou je nog met die oude flodders gaan lopen. Goed gekleed zijn hoort bij zelfverzekerdheid en draagt bij aan succes. Denk maar hoe zelfverzekerd jij naar binnen stapt als je bij een sollicitatie verschijnt in een goede jurk of een mooi pak in plaats van dat ene oude vod. Wees de beste versie van jezelf, ofwel de versie die je op dat moment kunt zijn #HetMagErZijn.

Leer nee zeggen
Pleasen is de val van elke relatie. Zowel op werkgebied als in de privésfeer. Leer nee zeggen! Dat geeft minder druk, meer rust voor jezelf en als je uiteindelijk een deadline of dinertje niet haalt voorkomt het ook teleurstellingen bij de ander.

Out of your comfort zone
Doe dingen die je normaal gesproken niet zou doen, maar die je wel heel graag zou durven doen. Dit kan een bepaald doel scheppen voor jezelf, wat bij sommige mensen heel goed werkt. Loop gewoon binnen bij een multinational en pitch jezelf, ga parachutespringen, boek die reis naar Afrika en trek er een maand rond. Onthoud heel goed: je krijgt eerder spijt van de dingen die je niet gedaan hebt, dan van de dingen die je wél hebt gedaan.

Food
Je bent wat je eet. Ik merk aan mezelf dat ik sneller grijp naar fastfood als ik heel druk ben en mijn hoofd overloopt. Lekker makkelijk, maar het helpt ook niet bij uit uit de weg ruimen van die depri mood. Neem rustig de tijd om je eten te bereiden. Heb je weinig tijd in de ochtend?  Mealprep dan de avond ervoor. Je zult zien hoe blij je bent met je lekkere maaltijd op je werk in plaats van die snelle hap. Daarnaast geeft het een gevoel van voldoening; je hebt de goede taak volbracht om goed voor jezelf te zorgen.

Luister naar je lichaam
Hoewel we vaak denken dat het wel zo is, heeft ons gevoel het lang niet altijd bij het juiste eind. Vooral als het gaat om mensen, hebben we vaak veel te snel ons oordeel klaar. Los daarvan geeft je onderbuikgevoel eigenlijk antwoord op heel veel vragen. Moet je een klus wel of niet aannemen? Zou je wel of niet ‘even’ een drankje gaan drinken met die ex? Laat je een bepaald familielid wel of niet terug in je leven? Maak je eigen keuzes door niet te veel naar anderen te luisteren. Meningen van anderen krijgen is in veel gevallen goed, maar vraag niet bij elke situatie meteen om de meningen van anderen. Probeer eerst om voor jezelf een keuze te maken in je hoofd. Maak je eigen keuzes door op jezelf (en je kennis en ratio) te vertrouwen én op je onderbuikgevoel.

Get inspired
Omgeef je met inspirerende personen. Gooi iedereen die jou onzeker maakt of een naar gevoel geeft van je social media af en ga mensen volgen die jou dagelijks positiviteit brengen. Je kunt ervoor kiezen om inspirerende boeken te lezen. En wat dacht je van Podcasts die je kunt beluisteren tijdens het koken of gedurende het autorijden. Of kijk vlogs van inspirerende mensen. Mijn favoriete motivational/selfhelp YouTubers zijn: Ralph Smart (Infinite Waters), Isabel Palacios en Gary Vee.

______________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu