Home > Geen categorie > Opening cultureel seizoen Maastricht

Opening cultureel seizoen Maastricht

Het Parcours

Zondag 14 september vindt de negentiende editie plaats van Het Parcours, de officiële start van het culturele seizoen in Maastricht. Tijdens Het Parcours geven theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals dan sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten. Toegang is gratis.

Het Parcours 2014 wordt officieel geopend onder het genot van de prachtige klanken van philharmonie zuidnederland. Ontstaan uit een samenvloeiing van het Limburgs Symfonie Orkest en het Brabant Orkest heeft philharmonie zuidnederland alles wat u van uw orkest gewend bent. Tijdens het openingsconcert geven zij acte de presence met werken van Beethoven en Grieg. Na het openingsconcert start het programma op de verschillende locaties. Er is veel muziek met een bijzonder jazzprogramma op het Onze Lieve Vrouweplein, koren zingen voor u in d’n Hiemel, het Kruisherenhotel en in de Sint Janskerk. Bij het podium Op de Thermen kan het publiek weer naar hartenlust meezingen. Theater aan het Vrijthof geeft o.a. een preview op haar kleinkunstpodium op het Dominicanerplein en de dansvoorstelling WALKABOUT bij de Universiteit Maastricht in de Kapoenstraat. Bij de Boompjes geven de theatergezelschappen als de Toneelacademie, c/o en Hoge Fronten/Lieke Benders een gezamenlijk programma en wordt aan de overkant gedanst op het danspodium.

PAS – Avond van Kunst en Kennis
PAS (afkorting van Parcours of Art and Science) staat voor een avond vol kunst en kennis. Aan de vooravond van Het Parcours, op zaterdag 13 september kom je in een groot aantal verborgen schatten van de binnenstad lezingen, theater, installaties, demonstraties, muziek, filmvertoningen en PASsende hapjes en drankjes tegen. Deze bijzondere avond is het PASpoort om je brein en zintuigen een rondreis te laten maken in het Quartier Latin van Maastricht. De officiële aftrap is om 18.30 uur op de binnenplaats van het Studenten Service Centre. Vanaf 19.00 starten de lezingen en optredens. Om 23.00 eindigt het weer op de plaats van vertrek met muziek, drank en een hapje.

Open Monumentenweekend
Tijdens Het Parcours is tevens Open Monumentendag dat in 2014 teruggaat in de tijd en de verhalen vertelt van de monumenten; onze tastbare getuigen uit het verleden. Het jaar 2014 is uitgeroepen tot het Jaar van de Mobiliteit. Met reizen, vervoer en transport verhaalt de Open Monumentendag over de dynamiek die daarmee gepaard gaat, de invloed die reizen en vervoer hebben gehad op de inrichting van de stad. Met wandelingen, exposities en openstellingen. Voor meer informatie: www.vvvmaastricht.nl

70 jaar Bevrijding
Het weekend van 13 en 14 september staat ook in het teken van bevrijding. Het is 70 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd, op 13 en 14 september 1944. De oorlog duurde in Maastricht precies 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen. Tijdens Het Parcours staat het muziekpodium in de Sint Pieterstraat in het thema van de bevrijding met Bigband muziek van het Kumulus Leerorkest, Kumulus Bigband, de Vitzkids en Bigband Mosam Tune. De Mastreechter Staar geeft een afsluitend bevrijdingsconcert in Theater aan het Vrijthof, samen met Mannenkoor Borgharen en m.m.v. ’t Mestreechs Volleks Tejater. Ook het Cörversplein biedt een bevrijdingsprogramma.  

De route van Het Parcours wederom geheel autovrij
Tijdens Het Parcours wordt ook dit jaar nadrukkelijk aandacht besteed aan het thema ‘autovrije zondag’ en de promotie van duurzame vormen van vervoer. De opening van het culturele seizoen in Maastricht vindt dit jaar daarom alweer voor de vijfde keer plaats in een autovrije binnenstad: tussen 12.00 en 17.00 uur – en bij de Pieterstraat zelfs tot 19.00 en in Wyck tot 22.00 – is er geen plaats voor de auto! Is de auto de enige optie? Dan verwijzen wij u graag naar de voordelige parkeermogelijkheden. Parkeer gratis bij P+R Maastricht Noord en reis voor€ 1,- naar hartje stad met bus of trein. Aan de rand van de stad kunt u voordelig parkeren bij P+W Cabergerweg, P+W Noorderbrug of P+W Stadspark. Uw fiets kunt u naast de reguliere stallingen in Maastricht gratis stallen bij de theatrale fietsenstalling bij de Boompjes in het Stadspark en op het Vrijthof. Geopend van 11.00-20.00 uur.

Kijk op www.hetparcours.nl voor het volledige programma van Het Parcours.

Het programma op Het Parcours is mogelijk dankzij de inbreng van de professionele artiesten en kunstinstellingen en amateur-gezelschappen en organisaties uit de gehele provincie en de Euregio. Tijdens Het Parcours zetten ruim 1.000 artiesten culturele activiteiten neer op 28 podia in de stad. De route van Het Parcours zal het publiek leiden langs de verschillende binnen- en buitenpodia en plekken waar het bruist van cultuur en gezelligheid.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.