Home > Geen categorie > “Op reis” tijdens Open Monumentendag 2014

“Op reis” tijdens Open Monumentendag 2014

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Dit jaar vindt dit plaats in het weekend van 13 en 14 september. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Monumentendag

Bezoekers gaan tijdens de 28e editie van de Open Monumentendag Op reis, het thema van dit jaar. Het thema  gaat over de monumenten van reizen, de historische infrastructuur en het mobiele erfgoed. Aanleiding voor het thema Op reis is het Jaar van Mobiliteit in 2014.

Ter gelegenheid van het thema is de themapublicatie Op reis verschenen. De officiële opening van de Open Monumentendag wordt op 11 september in Lelystad verricht door Minister Schultz van Haegen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

In het kader van de jaarlijkse Open Monumenten Dag zijn in Valkenburg a/d Geul de volgende activiteiten door de Kunst en Cultuurraad Valkenburg a/d Geul georganiseerd en gecoördineerd:

Zaterdag 13 september en zondag 14 september van 11.00 – 17.00 uur: Startpunt en trefpunt voor de diverse activiteiten is het Station Valkenburg:

 • Zaterdag & zondag: expositie van oude motoren, oude brandweerwagen en de grote truck Autoschade Moors op en rond het station Valkenburg..
 • Zaterdag en zondag: demonstratie van  een modelspoorbaan, door model spoor vereniging de Percee, in het bijgebouw van het station Valkenburg
 • Zaterdag & zondag: stadswandeling door het centrum van  Valkenburg a/d Geul langs markante gebouwen, waarbij de deelnemer in het Museum Land van Valkenburg tevens een korte presentatie krijgt over Valkenburg met het thema “Valkenburg in het verleden, heden en de toekomst”.
 • Zaterdag & zondag: Bezichtiging van de oude watermolen te Valkenburg in de Sint Pietersstraat 4.
  • hier worden speltpannenkoeken gebakken die gratis worden geserveerd,
  • er worden speltbroden gebakken,
  • het geheel gerestaureerde turbinehuis is voor het publiek geopend en de turbine is te bezichtigen.
  • er zijn gratis rondleidingen
 • Alleen op de zaterdag: huifkartocht naar station Houthem St. Gerlach v.v. waar de bezoeker informatie krijgt over de geschiedenis en renovatie van het oude stationsgebouw in Houthem St. Gerlach.
 • Alleen op de zondag: op zondag 14 september rijdt de Miljoenenlijn. ALLE kinderen kunnen op zondag 14 september gratis reizen met de Miljoenenlijn volgens de dan geldende dienstregeling. Bezoekers kunnen aansluitend gratis deelnemen aan de activiteiten op en rond het station van Simpelveld. De  Miljoenenlijn pendelt tussen Simpelveld en Valkenburg en stopt tevens te Schin op Geul.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.