De vermogensbeheerders van de Rabobank gaan niet voor de snelle deals. Wél voor langjarige relaties die de kern raken. Directeur Vermogensmanagement Limburg Joost Frantzen en Manager Vermogensmanagement Bart van Zijl vinden dat een logische keuze. Want alleen als trusted advisor word je marktleider, zo luidt hun devies.
„Ik zie vermogensmanagement als een weg. Je gaat samen op pad om te bereiken wat de klant voor ogen heeft. Dat gaat over meer dan geld alleen. Het gaat over wensen, over persoonlijke overtuigingen, over zorgen voor, dingen mogelijk maken. Die combinatie van adviseur én vertrouwenspersoon, dát maakt ons vak zo interessant.” Bart van Zijl is geen man van hit and run. Hij ziet de meerwaarde van het bouwen aan een relatie die stoelt op aandacht en vertrouwen. Joost Frantzen: „Ik herken dat. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik zeer vermogende mensen ken, die zich daar allesbehalve op laten voorstaan. Vaak leiden ze met passie een bedrijf of oefenen ze een vak uit waar ze van houden. Het vermogen dat ze hiermee creëren, was nooit het doel. Het is een gevolg van hetgeen ze met energie en plezier doen. En natuurlijk willen ze dat hun geld goed rendeert. Maar ze willen wel dat dat goede rendement behaald wordt met zaken waar ze achter kunnen staan. Waarin ze zelf geloven.”
Totaal overzicht
„We zien vermogensmanagement dan ook breed,” vertelt Bart. „Beleggingen, investeren in vastgoed, in kunst of start-ups, bijvoorbeeld. We kijken samen met de klant wat het best bij zijn wensen past. Bij de start gaat het vooral om inzicht. Hoe is de situatie? Wat zijn de wensen? Vervolgens ma-ken we een planning om die wensen te bereiken. Tot slot zoeken we daar de passende oplossingen bij.” Joost: „Wij houden het totaaloverzicht. Kijken wat slim én wat wenselijk is. Als de situatie het vraagt raadplegen we een fiscalist of notaris. Bij zeer complexe vraagstukken kunnen we eventueel terugvallen op de expertise van onze collega’s van Rabobank Nederland. Daarbij zijn we geen pure beleggersbank. We doen alles. Betalingsverkeer, verzekeren, je kunt bij ons voor de totale bancaire dienstverlening terecht.”
Zorgeloosleven
Bart: „Een klant mag geen zorgen hebben over zijn vermogen. Als iemand voor zijn persoonlijke veiligheid niet wil dat zijn vermogen in openbare bronnen is terug te vinden, dan structuren we zijn vermogen zodanig dat hij anoniem blijft.” Joost: „Onze relatie gaat vaak tot de kern. We kennen de verhouding tot de kinderen of andere erfgenamen. Bespreken of het een optie is om met de warme hand vermogen over te dragen. Maar ook een onderwerp als vermogenszorg maken we bespreekbaar: wat moet er met het vermogen gebeuren als een klant niet meer in staat is om zelfstandig beslissingen te nemen? Wie mag dit dan namens de klant doen?
”De volgende generatie
„Vaak bouwen we een zekere intimiteit met onze klanten op,” vertelt Bart. „Ik ken mensen met een gezond kind en een kind met een beperking. Voor beide kinderen wilden ze het goed regelen. Eraan meewerken dat ook het gehandicapte kind in de toekomst goed verzorgd wordt, was een vraag die veel indruk op me heeft gemaakt. Op zo’n moment heb ik het gevoel dat ik mensen echt kan ontzorgen. Dat we het verschil maken.” Joost: „Voor kinderen hebben we een speciaal programma: Omgaan met Vermogen. Daarin komt de vermogensoverdracht aan de volgende generatie aan bod. De ontmoeting die tijdens deze bijeenkomsten tussen de deelnemers ontstaat, blijkt een grote meerwaarde. Want hoe ga je ermee om als je een familiekapitaal te beheren krijgt? Dat is niet iets wat je met een willekeurige vriend of collega kunt bespreken. Het is een bijzondere verantwoordelijkheid.”
De goeie dingen doen
Joost: „Veel mensen willen dat hun vermogen goed te-recht komt. Dat het aan de juiste dingen wordt besteed. Wat dat betreft vind ik dat we als Rabobank wat extra’s te bieden hebben. Als coöperatieve bank hebben we een maatschappelijke positie én een maatschappelijke agenda. We steken bijvoorbeeld veel energie in het bij elkaar brengen van vermogende particulieren en start-ups en scaleups die investeerders nodig hebben. Je merkt dan dat deze business-angels het belangrijk vinden dat ze hun geld in bedrijven in de regio steken. Dat ze contact kunnen hebben. Kunnen zien wat hun vermogen bij-draagt aan het welslagen van een ander. Dat maakt het tastbaar.” Bart: „Honderd procent duurzaam beleggen is een ander thema dat de Rabobank aantrekkelijk maakt. Net zoals de mogelijkheid om bijvoorbeeld via Habitat te investeren in bouwprojecten in ontwikkelingslanden en er zo letterlijk voor te zorgen dat mensen een dak boven hun hoofd krijgen. Rabobank heeft ook een Charity Desk die mensen begeleidt als ze goede doelen willen steunen of zelf een stichting op willen richten. Je geld de goede dingen laten doen, dat is voor veel vermogende mensen erg belangrijk.”
Altijd een expert dichtbij
De Rabobanken in Limburg bundelen alle expertise rond vermogensmanagement in één dedicated specialisten-team. Dit team bedient klanten met een belegd vermogen vanaf € 500.000.De 35 specialisten bundelen hun kennis en werken regionaal samen. De vermogensmanagers, beleggingsspecialisten en hun assistenten zijn elk verbonden aan een van de zeven lokale Limburgse Rabobanken. Zo is er altijd een expert dichtbij.In Limburg is Rabobank marktleider op het gebied van vermogensmanagement. De bank bedient ook een forse groep klanten die in België woont en die de Limburgse Rabobanken trouw blijft voor de financiële dienstverlening. Rabobank beheert in totaal een vermogen van € 55 miljard en behoort tot de topbanken wat betreft de beste rendementen.