Home > Geen categorie > “Ondernemen in Zuid-Limburg anno 2014”

“Ondernemen in Zuid-Limburg anno 2014”

Elke zondag publiceren we een gastblog onder de naam “De Stem van het Zuiden”. Heb je zelf ook een leuke blog? Bekijk dan deze pagina en stuur jouw artikel op naar marketing@chapeaumagazine.com!

 

“Ondernemen in Zuid-Limburg anno 2014” 

Tom Penders is geboren in Maastricht en is 24 lentes jong. Het jaar 2013 heeft hij besteed aan het opstarten van zijn eigen onderneming: een ijsmakerij met ijssalon in Maastricht genaamd Stella Gelato. Dit leidde ertoe dat hij in 2014 één van de ongeveer 150.000 starters in Nederland is.

“Ik ben opgegroeid met de gedachte dat je eerst moet investeren en vooral veel ervaring moet opdoen alvorens je voor jezelf gaat beginnen. De manier van kennis opdoen is vooral in de horecawereld een vast traject met weinig afwijking; door vele uren te werken bij topklasse bedrijven een weg vinden naar de top. Maar wat als de markt snel verandert? De wereld is inmiddels veranderd van cumulatief (4+4=8) naar exponentieel (4×4=16). Dan moet je als ondernemer aanpassingsvermogen hebben, netwerken en verbindingen kunnen leggen. 

Iets dat mij de afgelopen 2 jaar verbaasd heeft, is dat het werken in topklasse bedrijven minder relevant is geworden. In plaats van alle kennis en kunde op te doen en deze persoonlijk te beheersen, is het veel belangrijker geworden om toegang tot kennis te hebben en deze op een efficiënte manier voor je te laten werken. Als startende ondernemer heb ik ervaren dat, in tegenstelling tot het vele uren maken in topklasse bedrijven, je veel meer leert uit het netwerk dat je om je heen opbouwt en onderhoudt. 

Wat voor mij belangrijk is, is ondernemen in mijn eigen omgeving. Daar krijg ik veel voldoening van. In tegenstelling tot wat ik veel lees en hoor over Zuid-Limburg, biedt deze streek ongelofelijk veel kansen. Ik ken geen andere streek in Europa die de combinatie bezit van kleinschaligheid, welvarendheid en moderniteit. En dát alles in een prachtig landschap. Mede hierdoor hebben we onze eigen identiteit en cultuur. Dit is de reden dat ik juist Stella Gelato ben gestart in mijn eigen omgeving: kleinschalig, modern en met een eigen identiteit.

Voor de creatieve en vindingrijke ondernemers die zich kunnen aanpassen aan de snel veranderende omgeving biedt Zuid-Limburg een unieke kans. Door af te stappen van de reeds bewandelde paden en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en verbindingen kunnen we impulsen geven aan onze eigen omgeving. Door dicht bij onze identiteit te blijven en open te staan voor nieuwe technieken kunnen we onszelf en onze ideeën delen met de hele wereld. Samen staan we sterker, samen zijn wij Zuid-Limburg.”

Tom Penders,

Ijsmakerij Stella Gelato Stationsstraat 56a Maastricht

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.