Naar de bakker met de Libra in je smartphone
De voorbije jaren hebben we al kennis gemaakt met cryptocurrency zoals Bitcoin, oftewel digitale munteenheden. Het doel van dergelijke, digitale betalingseenheden zit hem in het veiligstellen van transacties en het decentraliseren van geld. Banken spelen er (voorlopig) nog geen rol in, wat het gebruik vooral populair maakt bij zeer grote en vaak illegale transacties.
Dit is ook meteen het grote pijnpunt van munten zoals Bitcoin: ze zijn niet praktisch in gebruik. Je kunt er bijvoorbeeld geen brood mee kopen bij de bakker of kleren kopen in een kledingzaak. Facebook wil daar in 2020 verandering in brengen met de Libra, hun eigen digitale munt.
Dit zal zeer snel de wereld veroveren want:
- 8 miljard mensen maken vandaag al gebruik van Facebook
- WhatsApp, Messenger, Oculus, FriendFindr en Instagram zijn ook eigendom van Facebook, dus hun bereik is zelfs nog veel groter.
- Bijna iedereen maakt gebruik van één van hun apps op de smartphone
- Steeds meer mensen hebben een smart-phone die gebruik maakt van NFC technologie om betalingen mee te doen
Na de lancering zou de praktische invulling snel kunnen volgen: dankzij de smartphones en apps die we tegenwoordiig op zak hebben kunnen we binnenkort dat brood bij de bakker wél wereldwijd betalen via éénzelfde digitale munt. Tussen kunnen en doen zit er nog een grote afstand, maar die zal deze globale trend niet tegenhouden. Dat het er dit jaar komt staat volgens mij wel vast. Ik ben ook van mening dat het onze manier van werken en consumeren drastisch zal veranderen.
Als je nu denkt dat we ons zorgen moeten maken over onze ‘privacy’, dan heb je daarin meer dan gelijk. Maar vergis je niet: de bezorgdheid over privacy zal geen reden zijn waarom deze technologie er niet komt. Immers: sinds het privacyschandaal van Facebook in 2018 zijn er ruim 300 miljoen nieuwe gebruikers bijgekomen. We ruilen onze privacy al lang in voor comfort. Dat zal niet snel veranderen.