Home > Geen categorie > Must-have: boek ‘Laurens ten Dam’

Must-have: boek ‘Laurens ten Dam’

Dat hij een open boek is, wisten we al. Maar sinds vandaag kunnen we pas écht zijn boek open doen en lezen wat hij doormaakte tijdens zijn wielercarrière. Laurens ten Dam, de wielrenner die wordt gewaardeerd voor zijn openheid, doorzettingsvermogen en onvoorwaardelijke liefde voor zijn sport, schreef samen met Robin van der Kloor ‘Laurens ten Dam’, dat sinds vandaag in de winkels ligt.

 

“Slierten snot slaan tegen de ruit van de volgauto…” Al vanaf de eerste zin neemt de in Maastricht woonachtige journalist Robin van der Kloor je regelrecht mee in de avonturistische wielerwereld. In zijn boek ‘Laurens Ten Dam’ omschrijft hij de Groningse wielrenner zó nauwkeurig dat je niet alleen gelooft wat hij zegt; je zou ook nog bijna denken dat je Laurens bent. Of zoals Robin zegt: “Voor de lezer is het boek een kans om in de huid te kruipen en het lijden te ervaren van een van de beste en kleurrijkste renners die het Nederlandse peloton kent.”

Ook voor niet-wielerliefhebbers is dit boek een aanrader. De coureur legt namelijk alles op tafel over zijn sport, dat met de ontmaskering van Lance Armstrong als dopinggebruiker in groot verval is geraakt. Zijn gedurfde mening, zijn bloedwaardes, zijn beruchte trainingsschema’s, zijn kritiek op journalisten en collega’s en zijn vurige wens om geloofwaardig te zijn. De profwielrenner wil met zijn boek laten zien wat het betekent om vandaag de dag als professional op een racefiets te zitten. Maar waarom?

Voor Laurens is het een poging nieuwe fundamenten voor vertrouwen te leggen. Zou hij dan toch iets te verbergen hebben? Vooral plaatsvervangende schaamte. Zo zegt hij over de verwarrende tijden in zijn beroep: “Waar het vroeger stoer was om wielrenner te zijn, schaam ik me nu.” “Sinds een aantal jaar is de sport veel schoner, maar we worden nu gestraft voor de fouten van een vorige generatie.” Maar is de sport nu dan wel schoner? Heeft Ten Dam zelf eigenlijk wel altijd volgens de regels gespeeld? En hoe is het vertrouwen onderling in de ploeg, met enkele verdachte ploeggenoten?

Zoals altijd in het wielrennen is het antwoord niet zwart-wit. Hoe dan ook, het is een unieke kans om van een insider zelf te lezen hoe hij het ervaart. Het helpt ons de wielersport te begrijpen en onze mening te nuanceren. Wielerfan of niet, Laurens zijn verhaal doet iets met je. Nog niet overtuigd? Kom dan naar een van de signeersessies – zie hier – waar Laurens en Robin de tijd nemen voor een interview en vragen van lezers.

Wil jij dit boek winnen? Schrijf en stuur ons dan je mooiste Tour de France herinnering van (of met) Laurens ten Dam door naar events@chapeaumagazine.com of plaats een bericht op onze Facebookpagina.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.