Home > Geen categorie > Mousserende wijnen uit Limburg

Mousserende wijnen uit Limburg

Auteur: Erik Sauter

Er werd spontaan goed gereageerd op het verzoek van Chapeau om de Limburgse productie van mousserende wijnen anno 2019 in het kader van de komende feestdagen eens serieus te mogen beoordelen. De wijnen kregen zonder moeite beoordelingen variërend van excellent tot zeer goed en goed. Er zijn geen verliezers maar er is wel sprake van een kopgroep. Met een uitzonderlijk presterende uitloper, op de hielen gezeten door een sliert zeer goede volgers.

Technisch bleken alle wijnen in orde ondanks de grote verschillen in stijl, zoetgehalte en karakter. De modelkleur en een goede, vaste, schuimige mousse, smaakrijkdom en mondvolume waren alom present. De scheidslijn lag tussen de wijnen met vinositeit (overeenkomst met de grote, stille wijnen) tegenover een meer neutrale expressie. De zoetheid krijgt ruim spel binnen het begrip Brut en enkele wijnen, met name de rosé’s leken hier optimaal gebruik van te maken. Voor de een is dat extra verleidelijk en voor de ander juist niet. Hoe kouder deze wijnen geserveerd worden, hoe minder het zoetgehalte naar voren komt, maar zo’n lage temperatuur frustreert de expressie van de wijn en dat is jammer. 10 gr C. is de aanbevolen serveertemepratuur voor de beste wijnen.

DE AANVOERDER
1. ZILVEREN PAREL 2011 BRUT WIJNKASTEEL GENOELS-ELDEREN 18,5/20.
Vers gebakken brood, floraal met een zekere rokerigheid. Ambiteus, hoogwaardig. Goed versmolten mousse, fenomenaal smaakrijke zuren − smaakdynamiek en harmonie. Opvallend coherente en toch echt contrastrijke wijn. Schitterende lengte.

DE KOPGROEP
2. APOSTELHOEVE X12 BRUT 2017 17/20.
Degelijke chardonnay/pinot gris-expressie − contact met de gistsporen − Bourgogne-karakter. Royale, zachte, romige mousse – onweerstaanbaar genereuze materie met een zeer goede balans, de gewilde vinositeit en een contrastrijke finale plus een zeer grote lengte.

3. PINOT BRUT WIJNDOMEIN ALDENEYCK 16,5/20.
Klassieke expressie met opvallende minttoon − knappe complexiteit in de licht minerale expressie. Zeer onderscheidend in de serie. Royale mousse, met een door de materie paraderende, elegante zoetheid. Smaak- en contrastrijk met een positieve, verfijnde bitterheid in de finale. Vinositeit en precisie zijn hier de sleutelbegrippen.

4. WIJNDOMEIN ALDENEYCK CHARDONNAY BRUT 16/20.
Aantrekkelijke, eerder florale en boterige expressie. Ook weer een model van nauwkeurigheid. Zeer royale mousse − rijpe, lichtzoete aanzet van een bijzonder smaakrijke, sprekende materie met een joyeuse sappigheid en frisheid − aantrekkelijk vin-plaisir-gehalte.

5. ZWARTE PAREL 2014 WIJNKASTEEL GENOELS-ELDEREN 15,5/20.
Aanvankelijk wat reductie, snakt naar zuustof. Vinositeit/licht rokerig chardonnaykarakter − royale mousse, genereuze, lichtzoete aanzet en een groot smaakoppervlak − contrastrijke materie, smaakrijke (mint) finale.

6. FROMBERGER OPRHYS BRUT 2017 15,5/20.
Krachtige, blijvend opkomende, fijne pareling. Goede, eigenzinnige expressie, rabarber, asperge – materie met een goede mousse, royale lengte, smaakrijke zuren en een fractie nobele bitter-heid. Absoluut verkwikkend.

7. WIJNGOED THORN PINOT BRUT 2017 15,5/20.
Rijkere en nauwkeurige expressie: ademend wijnkarakter, mint, vineus, licht rokerig. Rijke, royale mousse, verleidelijk zoete aanzet. Iets minder spanning en contrast dan het boeket belooft. De finale is gemarkeerd door een elegante zoetheid.

8. BIZ JOE DOMEIN CUVELIER BLANC DE NOIR EXTRA BRUT 15,5/20.
Aparte expressie met geconfijte druiven/vruchten. Ondanks de naar overrijpheid neigende elementen toch degelijk en precies − wat grovere, royale mousse. De lichtzoete aanzet krijgt fors tegenspel van de royaal voorhanden wijnzuren. Smaak- en contrastrijke materie met een grote lengte. Veel lef!

9. WIJNDOMEIJN DE PLANCK ROSÉ PINOT BRUT 15/20.
Opvallend floraal, de ‘schoonste’ expressie, discreet rode vruchten − royale, dikke mousse, vrij zoete aanzet − aantrekkelijk mondvolume. Smaakrijke materie − discreet zuurgehalte. Beschaafd harmonisch geheel als men het lichtzoete dat tot ver in de finale doorklinkt voor lief neemt of liever apprecieert.

10. FROMBERGER RUSTIQUE BRUT 15/20.
Vers gebakken brood en brioche (Champagnegist?), zekere kruidigheid maar absolute nauwkeurigheid − royale, goede mousse − contrastrijke materie, iets zoeter dan volmaakt droog. Veel goede elementen, de versmelting is nog niet volmaakt (rustique!), maar dit is wel een wijn met een uitgesproken gastronomisch potentieel.

EN DE GOED PRESTERENDE REST
11. JOHANNITER BRUT WIJNDOMEIN DE PLANCK 14,5/20.
Licht boterige vruchtenexpressie − goede frisheid en zuiverheid. Stevige, goede mousse − lichtzoete aanzet − smakelijke sappigheid en goede zuren, maar minder druivenkarakter. Verleidelijk en goed toegankelijk/commercieel.

12. WIJNGOED FROMBERG ROSÉ OPHRIYS BRUT 2017 14,5/20.
Compacte, fris-rijpe vruchtenexpressie, verleidelijk en harmonisch. Royale, goede en dikke mousse, ook weer wat zoete aanzet en dat blijft zo tot de laatste fase − minder pikante wijnzuren. Daardoor iets minder contrast en spanning maar ook dit werkt wel zeer verleidelijk. De ‘snoeperige’ van de serie.

13. ROSÉ PAREL 2014 BRUT WIJNKASTEEL GENOELS-ELDEREN 13,5/20.
Jammer, de aanhoudende vorm van reductie frustreert de expressie wat. Aardbei, frisse, rijpe vruchtentonen. Royale, wat grovere mousse − lichtzoete aanzet maar de wijnzuren bieden wel tegenspel. Smaakvolle finale en toegankelijk/verleidelijk.

14. CUBIZ BRUT DOMAINE CUVELIER 13,5/20.
Opvallend afwijkende maar tevens aantrekkelijke expressie − meer exotische fruit, geconfijte perzik/abrikoos. Dikke, stevige mousse, zoete aanzet, frisse appelzuren maar ook nogal oxydatief − de zuren wegen door. Uitgesproken verkwikkend maar geen model van harmonie en klassieke vinositeit. Gedurfde stijl.

15. BRUT DE CRINDAEL 2015 DOMEIN PIETERSHOF 13,5.
Nauwkeurige expressie, witte vruchten, iets mineraliteit − forse mousse, smaakrijke materie goede balans – sappig, niet zo vineus – opvallende muskaataroma’s, smaakrijke finale met een fractie elegante bitterheid.

Fotografie: Ezgi Uslu

________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu