Home > Geen categorie > Motorclubs, voetbalclubs en andere supporters

Motorclubs, voetbalclubs en andere supporters

Het was me weer een weekje wel, als je de kranten en andere media hebt bijgehouden. Hoewel lang niet iedereen er zich aan bezondigt, zie je de normen op het gebied van sociale omgang verder verloederen. Wie een grote mond heeft en dreigt met geweld, die lijkt te kunnen scoren.

Neem de zogeheten supporters van de voetbalclub Cambuur, die de training bruut verstoorden en de trainer naar huis stuurden. Wie dit stelletje figuren eens goed bekeken heeft, moet zich toch achter de oren krabben waar wij in Nederland mee bezig zijn. Rondwandelende tattoo’s die een bepaalde plek betreden, de houding aannemen van een gemiddelde gorilla in een dierentuin, en dan wat onverstaanbare geluiden produceren. Resultaat is een sfeer van dreiging en kennelijk weet zo’n voetbalclub daar dan geen raad mee. Uiteraard is de politie niet in de buurt. Die hebben echt héél andere dingen te doen.

Bij de Maastrichtse voetbalclub MVV gebeurde laatst iets soortgelijks, en ook toen koos de bedreigde trainer eieren voor zijn geld. Geweldsdreiging loont dus, moet dit soort lui concluderen.

Het wachten is nu op een intimiderend optreden van ‘supporters’ van Roda in Kerkrade. Omdat de resultaten daar ook belabberd zijn, zullen die ook wel verhaal gaan halen. En wederom zal de politie schitteren door afwezigheid. Of hooguit proberen de gemoederen te bedaren, in plaats van dit volk in de kraag te grijpen.

En dan hebben we de motorclubs, die mekaar het land uitvechten. Ook met veel tattoo’s, brede lijven en kortgeschoren koppen. Intimiderend rijden die massaal een stad binnen. De ME rukt vervolgens uit en jawel, houdt vervolgens ‘de boel in de gaten’. Het winkelende publiek maakt zich uit de voeten.

Geen agent die op het idee komt om misschien toch eens zo’n motor na te kijken op verkeersvoorschriften. Zoals het maximaal toelaatbare geluid. Nee, de clubleden kunnen als ‘vrije jongens’ de maatschappelijke regels zelf bepalen. En mocht al een burgemeester of korpschef willen ingrijpen, dan staat een legertje advocaten klaar – mogelijk met tattoo’s onder de toga – om aan de hand van de wet aan te tonen dat deze gorilla’s in werkelijkheid ontzettend vriendelijke chimpansees zijn.

En jawel, om het dan maar rond te maken, worden twee roofovervallers, die tijdens hun klus werden uitgeschakeld door de slachtoffers, door de eigen achterban tot helden vereerd.

Veel politici, sociologen en filosofen hebben zich al over deze problemen gebogen. En dan duiken termen op als ‘economische achterstand’, ‘sociaal isolement’ en uiteraard  ‘discriminatie’.  Het ligt nooit aan de daders zelf, wij als laten we zeggen ‘gewone bevolking’ zijn het eigenlijk schuld dat deze mensen zich misdragen.

We hebben een normprobleem, en niemand durft dat aan te pakken. Nee, ook de club van Wilders niet, die zitten wellicht zelf onder de tattoo’s en zouden zo lid kunnen worden van de Hells Angels, No Surrender, de supportersclub van Cambuur en meer van dat soort edele gezelschappen.

 

Jo Cortenraedt 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.