Home > Geen categorie > Moderna drukt Chapeau voortaan duurzaam

Moderna drukt Chapeau voortaan duurzaam

Drukkerij Moderna in Paal-Beringen is al vele jaren het bedrijf waar Chapeau Magazine van de persen rolt, elke twee maanden 20.000 stuks. De slag naar duurzaamheid die Chapeau nu maakt, past helemaal in de ontwikkeling die deze drukkerij heeft doorgemaakt. Telkens weer innoveren.

Ondanks de forse groei die je fysiek kunt zien aan de uitbouw pal langs de autoweg richting Antwerpen, is Moderna nog altijd een echt familiebedrijf. Dat betekent een nauw persoonlijk contact met de klant en een familie die de mouwen opstroopt. Eigenaar Eric Bongaerts heeft ons al trots rondgeleid langs de nieuwste persen (met robots), dochters Kim en Karolien hebben de drukinkt als het ware met de pap binnengekregen en kunnen de veranderingen toelichten. „Het aantal soorten papier is bijna niet meer te tellen. Maar één ding is duidelijk, we krijgen steeds meer vraag naar duurzaam papier. Dus is het voor ons geen verrassing dat we met Chapeau nu overstappen op FSC-papier.”

FSC staat voor Forest Stewardship Council en dat betekent dat deze bossen verantwoord beheerd worden en telkens opnieuw worden aangeplant. Er wordt voor dit papier zeker geen hout gebruikt van bijvoorbeeld oerbossen of tropisch regenwoud. Het binnenwerk van Chapeau komt van Sappi in Lanaken, de cover van Burgo in de Ardennen. Locale producenten, ook dat is vanwege de kleine transportafstand duurzaam.

 

Moderna is een van de grootste drukkerijen in België. In de loop der jaren heeft het bedrijf al heel wat investeringen gedaan om duurzamer te produceren. „Zo gebruiken wij de warmte die vrijkomt van de persen voor de verwarming van de gebouwen. In de loop der jaren hebben we in totaal al ruim 1200 zonnepanelen op het dak geplaatst voor de eigen energievoorziening. En we investeren in steeds zuinigere machines, zowel voor wat betreft energiegebruik als ook het papierafval.”

Kim Bongaerts heeft de laatste jaren een sterke ontwikkeling gezien bij de papierproducenten. „Van bijna elke papiersoort kunnen ze tegenwoordig ook een duurzame variant leveren. Die is soms wat duurder, maar doordat we steeds efficiëntere drukpersen aankopen, blijven de kosten onder aan de streep zowat gelijk. Je moet wel opletten dat je bij duurzaam dezelfde kwaliteit kunt behouden.”

Hoewel menige grote drukkerij in West-Europa de laatste jaren het loodje heeft moeten leggen, geloven ze bij Moderna nog volop in print. „We drukken bijvoorbeeld omwille van corona momenteel minder reisgidsen,  maar de supermarkten willen toch nog hun wekelijkse folder uitbrengen. En in het hoge segment doen veel niche-titels en tijdschriften het ondanks corona beter. Dat zien we ook bij Chapeau dat al vele jaren een heel gewaardeerde klant van ons is. De mensen hebben meer tijd gekregen om te lezen, en dat doe je vanaf papier toch nog liever.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.