Geen categorie

MGL heeft Concentra nodig, de lezers ook

Inderdaad, een smerige streek van de snelle jongens van Mecom, om alle beloften te breken en een stokje te steken voor de overname van de Media Groep Limburg door het Belgische Concentra in Hasselt. Maar dat is wat men noemt de ‘Angelsaksische’ manier van zakendoen. Met veel juridische foefjes en met maar één doel: winst en nog eens winst. Inhoud van de krant of maatschappelijke betrokkenheid, dat interesseert die snelle Londense jongens niks. Dat is de mentaliteit die heerst in Londen City, waar de bankiers nog net zoveel miljoenenbonussen opstrijken als voor de bankschandalen. Niet voor niks ging de Rabobank juist in de Londen de mist in. Het is midden in die jungle dat Mecom opereert. En die staat mijlenver af van het zogeheten Rijnland-model, waarin economisch gewin gekoppeld wordt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dat proberen wij aan deze kant van het Kanaal toch nog altijd te doen, ook al rukt de Angelsaksische mores op.

Toen Mecom voor 200 miljoen euro MGL had overgenomen (Concentra kwam te kort met 180 miljoen) sprak ik niet veel later in een Maastrichts restaurant met David Montgommery, de toenmalige baas van het Britse mediaconcern. Hij was niet onvriendelijk, maar je kreeg er geen warm gevoel bij. Zijn visie kon hij niet helder overbrengen. Hetgeen ik nog het meest onthouden heb, is dat hij thuis nooit kookte. „Zonder mijn vrouw ben ik verloren”, zei hij min of meer schertsend. Nou, hij heeft er in ieder geval een potje van gemaakt, voor wat zijn plannen voor een Europees krantenconcern betreft. En uiteindelijk heeft hij zelf het strijdtoneel moeten verlaten.

Voor Concentra was het destijds nog niet zo vervelend dat ze overboden werden. Want nu zouden ze MGL voor ongeveer een kwart van de prijs kunnen kopen. Zo zit de klad in de krantenwereld. De pragmatische MGL-directeur Loek Radix had alles mooi voorbereid en afgestemd met de heren in Londen City. Maar die lieten kennelijk hun echte kaarten niet zien en speelden uiteindelijk vals spel.

Het zal niet eenvoudig zijn, maar het is te hopen dat de actievoerende afdelingen van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad dusdanig druk kunnen zetten, dat de Britse aandeelhouders alsnog eieren voor hun geld kiezen. Zeker als er een flinke steun komt van lezers en de politiek in de regio, zou dat effect kunnen hebben. Vreemd genoeg zou het vooral helpen als de mensen van MGL tijdelijk zorgen voor financieel veel slechtere resultaten. Dat is het enige waar de mannen van Mecom echt gevoelig voor zijn.

Bij de argumenten voor een samengaan tussen MGL en Concentra is vooral de gemeenschappelijke cultuur van belang. De redactie hamert daarnaast ook op het handhaven van een kwaliteitskrant, maar naar mijn idee is dat geen realistisch uitgangspunt, zo is in de afgelopen tientallen jaren gebleken. Er zijn nog teveel redacteuren die het idee hebben dat ze een tweede NRC moeten maken, maar dan voor de regio. Niks tegen kwaliteit, hoe meer hoe beter, maar Roda JC moet niet ook ineens de ambitie hebben om landskampioen te worden. Dat zit er gewoon niet in. Een samengaan met Concentra zou hierin helpen. Het Belang van Limburg is vooral een krant die heel sterk gefocust is op de regio, op het ‘kleine’ nieuws. Daar heeft men niet de ambitie om een tweede ‘De Standaard’ te maken. Trouwens, daarmee zitten ze nu al in hetzelfde bedrijf.

Mij lijkt dat de lezers in hun regionale krant vooral het nieuws uit hun dorp, stad of streek willen lezen. En dan wat uitgebreider dan op allerlei nieuwssites. Maar al die ‘duidingen’, ik vind ze vaak wat gewichtig, doorgaans ook politiek gekleurd en weinig onderbouwd. Te vaak wordt in de nieuwskolommen van De Limburger en het Limburgs Dagblad het nieuws vermengd met de persoonlijke mening van de journalist. Daar zit de lezer niet op te wachten. In Hasselt hebben ze dat beter begrepen en relatief gaat het daar nog heel goed met de krant.

Een journalist als Peter Kamps heeft de capaciteit om wel een goede duiding te schrijven, met voldoende achtergrondkennis. En hij heeft economisch inzicht, dus kan de vijandelijke troepen analyseren. Hij voert het actiecomité aan, dat is alvast een hoopgevend teken.

Jo Cortenraedt

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws